View Single Post
Vechi 12.02.2012, 03:27:33
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Mi-a spus odata un sfintit calugar de la Antim, pe seara: "Frate, de iti fac binele ce-l voiesti, de iti dau ce imi ceri, mult voi suferi... Voi patimi, frate, grea pedeapsa... Ma mangaie, totusi, gandul, ca te vei folosi de sfatul meu..."
Iar eu l-am pedepsit imediat: a sunat telefonul si i-am spus parintelui ca trebuie sa ma intalnesc cu o fata (eram deja tatal Mariei!)..
Recunosc ca si pe mine m-a intrigat exemplul de mai sus si nu sunt sigura ca il inteleg corect. Parintele era foarte bun si iubitor si accepta sa se jertfeasca pentru tine, in ideea ca iti va fi de folos sfatul lui. Nu stiu care era sfatul, ar fi bine insa sa te fi folosit de el, macar din respect pentru acel parinte. Sau din iubire. El te-a tratat ca pe un copil mic, parerea mea (din aceia pe care ii iubesti mai mult si despre care stii ca nu pot intelege anumite lucruri).
Acum, sa le ceri si altora sa se jertfeasca precum parintele de la Antim, asa cum inteleg eu, e destul de mult. Ni se cere sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine, nu mai mult decat atat. De aici se pot naste probleme mari (eu am patit-o) - daca treci peste tine pentru a indeplini dorintele celui de langa tine. Dar asta nu se numeste probabil iubire (stiu ca s-a dezbatut problema pe un topic, nu vreau sa intru in amanunte). Prin urmare, ce ni se cere prin exemplul respectiv, sau l-am inteles eu corect?

Si ca sa fiu cat de cat corecta, chiar daca "ma voi lungi" (vad ca se poarta mesajele lungi :-)), mai stiu ca in Biblie mai scrie ceva in genul "sa va iubiti unul pe altul asa cum Eu v-am iubit pe voi" - dar cine poate oare acest lucru? Sau acest indemn era adresat doar apostolilor?

Citat:
Īn prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
P.S. M-a intrebat un coleg de forum pe privat: "ce numesti prin desfranarea ta"?
Pacatele mele de toata ziua si de tot ceasul, frate, pacatele mele. Uite, de pilda acum cand, in loc sa las la Mila Domnului soarta acestei postari, eu am ales sa fortez si am mai dat o explicatie, eu omul, spre lamurirea unui termen ca sa nu iasa diverse interpretari nepotrivite. Asta eu mi-o trec ca desfranare.
Cred ca ar trebui sa folosim cuvintele cu sensurile lor consacrate, adica pe cat posibil corect (aici nu cred ca se potrivesc metaforele, epitetele si alte figuri de stil...).
Altfel riscam sa intelegem gresit niste lucruri.
Reply With Quote