Citat:
În prealabil postat de AlinB
Intrebare cheie: puteti afirma si ca nu este?
|
Da, desigur.
Dar nu pot afirma că toți aderenții acelei credințe vor pierde mântuirea, dacă nu vor deveni ortodocși. De ce? Fiindcă, așa cum ați scris și dvs, nu ne putem substitui judecății lui Dumnezeu. Știu sigur că doar Ortodoxia este mântuitoare, dar n-am de unde să știu dacă protestantul X, care L-a iubit și L-a mărturisit întreaga lui viață pe Hristos, va ajunge în iad. Nu știu asta, fiindcă este foarte posibil ca X, râvnitor de a trăi creștinismul în duhul iubirii evanghelice, să fi găsit în parohia lui doar indiferență și habotnicie, "încremenire în proiect", formalism și fariseism. Și mai este posibil ca X să fi fost un om simplu, lipsit de cunoștințe teologice solide, sau să fi avut cunoștințe teologice combinate cu alte ideologii în care a fost educat, sau să fi trăit orfan și părăsit din copilărie, iar în parohia ortodoxă, în care a încercat să se integreze, să fi găsit aceeași indiferență revoltătoare și să fi fost judecat de către ceilalți pentru că n-a aprins câte 33 de lumânări pe lună. :) Este posibil ca, din aceste motive și/sau din multe altele, personajul X să-L fi căutat cu înflăcărare pe Hristos, să fi visat o solidaritate creștină aidoma celei descrise de către Sfântul Luca în Faptele Apostolilor, dar, fiind lipsit de discernământ duhovnicesc și de o educație creștină autentică, să fi fost atras de către protestanți. Dumnezeu nu cred că judecă după grile (ai crezut o dogmă greșită, fiindcă trăiai în Africa și n-ai cunoscut decât catolicismul? Mergi în iad!), ci după legea dreptății=iubirii Sale infinite.
Doamne ajută!
P. S. Să știți că mie chiar îmi par constructive discuțiile în contradictoriu. :) Singura problemă a fost că - știți dvs în care dintre mesaje - mi-ați scris că am o gândire viciată, că sunt în rătăcire... deși nu știți exact nici ce cred, nici nu ne cunoaștem măcar. Totuși, vă înțeleg, fiindcă rețin că și mie mi s-a întâmplat, acum mai mult timp, să scriu pe un alt site creștin ceva ce am regretat ulterior. :)
O zi binecuvântată să aveți!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca