Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
1) Cum intelegeti: "Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!" Cum vedeti dinamica pocaintei (caci nu concep credinta fara pocainta)?
|
Contextul in care tatal disperat striga la Domnul dupa ajutor pentru fiul sau, il cunoastem. Problema tatalui este ca a venit la Domnul Iisus cu rugaciunea: "Daca poti..." De aceea Domnul il "mustra": "-Tu zici: <Daca poti!>… Toate lucrurile sunt cu putinta celui ce crede!". Atunci tatal, cand a inteles, s-a pocait de necredinta lui. De aceea versetul "Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!" nu poate fi luat de motto. In Evrei, cap.11, vers.6 sta scris: "Si, fara credinta, este cu neputinta sa fim placuti Lui!"
In multe cazuri ca cel de mai sus Domnul mustra, inclusiv pe ucenici, zicandu-le "putin credinciosilor". Biblia abunda de exemple pe care NU trebuie sa le urmam ci din care trebuie sa invatam.
Pavel spune ca in inima unui crestin gasim multe dar la urma, adica esenta crestinului in inima lui, raman trei atribute: credinta, nadejdea si dragostea.
Citat:
2) Credeti ca afirmatia citata de mine are vreo legatura cu rugaciunea dumneavoastra personala? Daca da, puteti preciza care e legatura? (in masura in care, desigur, nu sunt intruziv fara voia mea)
|
Da, are. La inceputul vietii mele de credinta eram... foarte necredincios. In ce sens? Credinta mea era ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, ca El este Mantuitorul meu, ca prin pocainta si marturisire "El este credincios si drept si ma curateste de orisice pacat." (1Ioan1:9). Dar atat.
Citind Noul Testament am observat ca, desi ucenicii Lui marturisisera ca El este Mesia cel asteptat, totusi, in diferite circumstante dovedeau necredinta in puterea Lui - vezi pe Petru mergand pe ape, in Cuvantul Lui - vezi ucenicii cei multi care L-au parasit pentru ca nu puteau primi Cuvantul Lui etc. E, aici iti trebuie un alt fel sau un alt nivel de credinta. De aceasta aveam eu nevoie. Atunci m-am pocait de lucrul acesta, si L-am rugat sa ma ajute si sa imi creasca credinta. Am mai cerut intelepciune sa pricep Cuvantul Lui si putere sa Il implinesc. Astfel, cu ajutorul Lui am ajuns sa cred mai mult si mai mult. Nu doar ca El este "totul" ci ca El poate "totul", chiar in viata mea.
motto:
"Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru care este in ceruri va da lucruri bune celor ce I le cer!" (Mat.7:11)
Citat:
3) Cum vedeti afirmatia unor parinti rasariteni (gheron): "nu eu, ci Duhul se ruga atunci in mine"?
|
Sf.Ap. Pavel zice:
"Ma voi ruga cu duhul, dar ma voi ruga si cu mintea; voi canta cu duhul, dar voi canta si cu mintea." (1Cor.14:15)
Eu am experimentat -dar rar- astfel de rugaciune.
De cele mai multe ori ma rog cu mintea. Gandurile rugaciunii sunt concepute in mod natural, fiziologic in minte. Plasmuiesc laude la adresa lui Dumnezeu, imi aduc aminte de versete din Biblie (Noul Testament, Psalmi) si le ordonez in mod constient in mintea mea. Dupa lauda si multumire inaintea lui Dumnezeu aduc familia, rudele etc. Daca sunt probleme, asemenea le aduc inaintea Lui. Inchei cu multumire. Aceasta este pe scurt rugaciunea cu mintea.
Acum, lucrul cel mai minunat este rugaciunea cu duhul.
In Biblie este scris: "Si tot astfel si Duhul ne ajuta in slabiciunea noastra: caci nu stim cum trebuie sa ne rugam. Dar insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite."(Rom.8:26)
Am fost binecuvantat ca odata, aflat in rugaciune, sa primesc in mintea mea cuvinte de lauda la adresa lui Dumnezeu in chip minunat. Cuvintele erau de o frumusete, coerenta si abundenta desavarsite. Au fost insotite de o bucurie aparte, o pace desavarsita iar lacrimile au izbucnit fara motiv. Cand am realizat ca aceasta binecuvantare venea de Sus am cazut smerit inaintea Lui. Aceasta de fapt mi-a dat o stare de inaltare si mai mare. Nu stiu cat a durat, dar atata stiu: atunci Dumnezeu s-a indurat de robul sau. Duhul Sfant m-a condus in rugaciune. Nu au fost multe astfel de experiente dar pot spune curat: Am gustat o picatura din binecuvantarile ceresti.
Nu am marturisit multora aceste clipe deosebite. Pentru ca multi nu stiu sa se poarte atunci cand tu iti deschizi inima si te expui cu toata sinceritatea. Am facut-o cu bucurie pentru ca am considerat ca mi s-a cerut cu sinceritate, nu ca cineva sa exploateze in vreun fel "intimitatea" mea duhovniceasca.
Dumnezeu sa va binecuvinteze!