Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Imaginatia , de care vorbesti , este venita tocmai dintro trezie mult prea accentuata , dar o trezie deformata , o trezie tinuta activ de starea noastra pacatoasa . Nu cred , refuz sa cred ca imaginatia nu ne-a fost data de Dumnezeu , de Creatorul nostru , caci fara ea nu am fi evoluat , am fi ramas ca acum doua mii de ani . Imprastierea mintii , la care face referire si Parintele Cleopa , este o realitate , o realitate grea pentru noi , mai ales la rugaciuni , rugaciuni care parca bat pasul pe loc de multe ori . Chiar tu imi spuneai ceva interesant pe privat in acest sens , cand citeai rugaciunile de dimineata , seara , fara sa-ti dai seama de greseala imediat . Aici trebuie sa lucram mult , mult de tot !
|
Cu iertare, de trei ori iertare sa nu va suparati.
Adam cel inainte de caderea in pacat a fost facut cu fire curata si lipsita de orice imaginatie. Avea un discernamant curat si o stravadere pe care astazi doar sfintii o mai ating. Toate le vedea curat asa cum sunt, fara distorsionarea imaginatiei sau a unei minti pacatoase. Umbla gol si nu se rusina tocmai fiindca nu avea imaginatia care este aducatoare de pacat.
In clipa in care Adam a cazut in pacat a patruns si imaginatia in mintea sa. A fost momentul in care raul a intrat in firea omeneasca. Din clipa aceea si-a dat seama ca e gol si si-a imaginat deja ca e vazut gol.
Noi oamenii avem firea cazuta a lui Adam. Din pricina inmultirii pacatelor avem si imprastierea mintii la rugaciune. Insa Sfintii Parinti asa ne invata si asa si este: -intai curatare de pacate, apoi curatare a mintii de pacate, deci lipsa de pacate in gand, si apoi curatarea imaginatiei pacatului. Pentru a putea ajunge la inaltimea rugaciunii trebuie sa cureti tot lumescul din tine.
Omul profund induhovnicit este lipsit de imaginatie intrucat are discernamantul si dreapta judecata. Nu are nevoie de imaginatie pentru ca are incredere totala in Dumnezeu in a carui voie se lasa. Nu este nevoie sa isi imagineze ce va fi pentru ca ia viata asa cum e si cum ii randuie Dumnezeu. Nu isi imagineaza descoperiri nemaipomenite pentru ca stie ca daca trebuie sa descopere ceva Dumnezeu ii descopera in minte si atunci va stii. Dar va stii doar atunci cand Dumnezeu ii va descoperi. In toate face voia lui Dumnezeu si atunci nu are sens sa isi imagineze nimic.
Fiind induhovnicit si avand pe Dumnezeu in minte, nu mai are cum sa mai fie acolo si imaginatia. In minte e doar Dumnezeu. Si astfel Dumnezeu il intelepteste iar mintea celui induhovnicit vede totul clar si limpede in orice moment.