View Single Post
Vechi 24.02.2012, 23:31:49
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Atunci sa dau vina pe copisti pentru versetele acestea, care credeam ca sunt ale Domnului:

"Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni. Astfel, isi fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi;
umbla dupa locurile dintai la ospete si dupa scaunele dintai in sinagogi;
le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: "Rabi! Rabi!"
Voi sa nu va numiti Rabi! Fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos, si voi toti sunteti frati.
Si "Tata" sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri.
Sa nu va numiti "Dascali"; caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul.

Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru."
Aici îi împinge spiritul răului pe oameni. La asta se ajunge când demonul, care cunoaște bine Scriptura, te îndeamnă să o înțelegi după săracul tău cap și nu după cum cei care au primit de la Cristos ministerul conducerii Poporului Ales o interpretează.

Nu cumva dv, cu doar câteva zile în urmă, mă întrebați, ingenuu, când au protestanții înțelegere literală ? Că eu susținusem că protestanții înțeleg cuvintele Domnului mai literal, în afară de pasajele care nu le convin, de exemplu atunci când El spune că va întemeia Biserica pe Petru sau spune că "acesta e sângele Meu".

Ei bine, iată că din nou dați un înțeles cuvintelor Domnului pe care Biserica Apostolică nu l-a dat în cei aproape 2000 de ani de existență a ei. Recunosc, pentru mine e simplu: dacă am o dificultate de înțelegere a ceea ce a vrut Isus să spună, îi telefonez părintelui meu paroh, pe care Isus l-a însărcinat să mă învețe cuvântul Său. Dar cum ar putea cineva care nu recunoaște slujirea sacerdotală să cunoască adevăratul înțeles al Dumnezeieștii Scripturi ? Un pic mai greu, dar nu e o problemă fără soluție. Citind cu atenție ce spune Scriptura, comparând un pasaj cu altul plecând de la presupoziția că Dumnezeu nu ne învață lucruri contradictorii.

Uneori, nu e nevoie nici măcar de acest efort (considerabil, e adevărat) ci este nevoie de un pic de logică din cea mai comună, numită și logica bunului simț. Dacă nouă Dumnezeu ne-ar fi interzis, la modul literal, să folosim termenul de "tată" (sau de "preot") pentru cineva de pe pământ, tot înțelesul versetelor citate s-ar pierde: ai nevoie de doi termeni pentru o analogie, dacă unul dispare, nu mai ai analogie.

Să citim, în Carte, cât de des folosesc sfinții lui Dumnezeu termenul de "tată" sau "părinte" nu numai pentru tații lor biologici, ci și pentru oameni față de care aveau un respect deosebit. Cât de des le sărută dreapta, cât de des primesc binecuvântare de le ei! De exemplu, Iosif ne spune că Însuși Dumnezeu l-a făcut pe el tată pentru Faraon (Gen 45:8). La rândul lui, Iov spune "Am fost un tată pentru cei săraci" (Iov 29:16). Dumnezeu Însuși ne spune că l-a instituit pe Eliahim părinte al Ierusalimului (Isaia 22:20-21).

Dar termenul de "tată", ori "părinte" este folosit în Biblie nu numai pentru cei care ne sunt nouă buni sfetnici, precum Iosif. Nu numai pentru binefăcători, ca Iov. Este folosit și pentru cei care ne sunt nouă lideri spirituali: "Părinte, părinte !" strigă Elisei liderului său Ilie (2 Regi 2:12)(4 Regi în numerotarea ortodoxă). Ajungând la maturitate spirituală și conducându-i el însuși pe alții, este rândul lui Elisei să fie numit părinte, ca în 2 Regi (4 Regi) 6:21.

De aceea, vă îndemn: citiți cu multă luare aminte Biblia, comparând mereu un pasaj cu altele. Cel mai bine, nu cădeți în mândria de a crede că înțelegeți Biblia de unul singur. Riscați să vă rătăciți, uitând că cei care L-au condamnat pe Domnul erau cărturari tari în Scripturi și animați de bune "încredințări". Apelați cu încredere la resursele apologetice și biblice catolice, altfel riscul poate fi mare cât mântuirea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 25.02.2012 at 00:58:04. Motiv: corectură
Reply With Quote