(Interviu de Gh. Ciocioi, pentru revista “Lumea credintei”, acum circa 8 ani, cand inca pr. John nu era preot) — Domnule John Lincoln Downie, ce ne puteți spune despre copilăria și religia în care ați crescut?
— Am copilărit într-un mic orășel din Pennsylvania, fiind născut în sânul unei familii reformate prezbiteriene. Am urmat o școală privată protestantă. Copilăria mea a fost aproape idilică. Sunt cel mai tânăr dintre cei 5 frați ai mei. Ne-am înțeles foarte bine între noi, fiind în același timp foarte diferiți. Intreaga mea familie este o familie protestantă liniștită. Eu, în perioada colegiului, am devenit oarecum rebel. Revolta mea nu era întru totul rea. M-am revoltat împotriva a ceea ce se chema “succes” în societate și împotriva materialismului care a cuprins acum America întreagă.
— Cum ați cunoscut Ortodoxia?
— Uneori simt că aș putea vorbi o săptămână întreagă despre cum am cunoscut Biserica Ortodoxă, însă încerc să fiu concis. Tatăl meu, bine inforrnat și, în general, o persoană cu vederi largi, a văzut că mă zbăteam pe multe căi. El a observat totuși că citeam și devenisem interesat de scrierile Părinților Bisericii (Sf Atanasie cel Mare, Sf Ignatie al Antiohiei) și de Istoria Bisericească a lui Eusebiu de Cezareea, cărți pe care tocmai le adusese “pe lăngă casă“. El mi-a dat o carte scrisă de către un protestant despre Biserica Ortodoxă, iar aceasta mi s-a părut foarte interesantă și destul de precisă. Cartea se numea Eastern Orthodoxy — a Western Ferspective. Desigur că ea conținea câteva greșeli în ceea ce privește ortodoxia, însă, cu toate acestea, mi-a stârnit îndeajuns interesul pentru a vizita cea mai apropiată mănăstire ortodoxă, care nu era alta decât ctitoria comună a părintelui Roman Braga și a Principesei Ileana a României (Maica Alexandra). Eram pentru prima oară într-o biserică ortodoxă și am simțit dintr-o dată plinătatea păcii și a gravității care domneau aici. Din acel moment am căpătat un mare respect pentru Biserica Ortodoxă și am constatat, deși încă neclară în mintea mea, o mare diferență între aceasta și Biserica Catolică. Încetul cu încetul, în decursul a 2-3 ani, m-am îndrăgostit pur și simplu de slujbele bisericești ortodoxe și am simțit o dorință puternică să experimentez cât de puțin viața monahală, pe de o parte pentru că nu eram prea copt în acel moment și, pe de altă parte, din cauză că toți apropiații mei erau protestanți ori catolici, în timp ce eu mă simțeam în firea mea ortodox. Fiind foarte mișcat de viața monahală, am mers în Athos, sperând să-mi adâncesc viața duhovnicească și, în acest demers, am fost încurajat de către monahii athoniți să primesc botezul. Fusesem botezat în tinerețea mea ca protestant, dar când am devenit ortodox în America, mi s-a spus, cu îngăduință, să primesc doar Mirungerea. A fost o cumpănă pentru mine, dar în cele din urmă am hotărât că mă voi boteza. Am locuit la mănăstirea Cutlumuș, unde am stat ca dokimos (încercat și acceptat), iar părinții m-au botezat în mare în locul numit Kaliagra, care înseamnă “loc bun de pescuit“. Ce pot să spun? Părinții sunt cu adevărat oameni sfinți. Am fost foarte întristat să-i părăsesc, dar în același timp nu m-am simțit în stare să devin un monah athonit. Acum nădăjduiesc și mă rog ca, atunci când va veni timpul să părăsesc această lume, Tatăl, Fiul și Duhul Sfănt să aibă milă de mine și să-mi mai îngăduie să gust din acel har și din acea pace. Vă mărturisesc că, o săptămână după ce am primit botezul la Athos, am fost în cer. Vă rog să vă rugați pentru mine, deoarece acum sunt departe cu trăirea de acel har.
— Ce ne puteți spune despre convertirea dumneavoastră?
— Eu cred într-o convertire continuă. Aceasta durează toată viața. Este un proces de trecere de la moarte la viață. Din nou simt că aș putea să merg la nesfârșit. Atâtea și atâtea lucruri au conlucrat cu harul lui Dumnezeu să mă aducă la hotărârea de a deveni ortodox! Dar am devenit eu cu adevărat ortodox? Când îmi privesc viața mea, nu cred că aș putea să mă numesc pe mine creștin. Cred toate, dar numai cu mintea mea. Inima mea este foarte departe de Dumnezeu. Este ortodox cineva a cărui inimă este rece și lipsită de lumina harului? Mă rog să mă convertesc deplin înainte de moarte. Ca să fiu puțin mai concret, când am început să înțeleg rugăciunea și să mă rog mai mult, am realizat că tradiția ortodoxă a păstrat și a trăit cea mai adâncă experiență cu putință a rugăciunii. Ea singură în afara tuturor celorlalte Biserici, proclamă că Dumnezeu a devenit om pentru ca omul să poată deveni Dumnezeu. Doar ea mărturisește că teolog este acela care se roagă cu adevărat. Numai ea ne învață că trebuie să ne eliberăm pe noi înșine de propriile preconcepții despre Dumnezeu pentru a ne apropia de El. Numai Biserica Ortodoxă ne învață că mintea are nevoie să fie unită cu inima. Toate aceste lucruri sunt clar bazate pe Sf. Scriptură și, din punct de vedere istoric, numai Biserica Ortodoxă le păstrează fără greșeală.
— Întâlnirea dumneavostră cu mănăstirea Maicii Alexandra credeți că v-a dat un imbold spre a cunoaște mai mult ortodoxia românească? Cum ați ajuns în România?
— Aceasta este O altă întrebare grea și mi-ar trebui mult timp ca să răspund. Însă voi fi scurt și la obiect.
Am întâlnit câțiva români pe când eram în Grecia, și am simțit dorința să vizitez România, ori chiar să merg să studiez teologia aici. Am rămas impresionat de ceea ce suferise Biserica sub comunism și doream să mă apropii de sfinți adevărați. Auzisem despre Părintele Cleopa și Părintele Sofian, precum și despre N. Steinhardt — creștini adevărați.
— Cum vedeți acum lucrurile în România?
— Am fost bine primit la Facultatea de Teologie. În primul an am stat la cămin, iar colegii mei au fost la înălțime. Nu am mai cunoscut alți români cu care să mănânc atâția cartofi prăjiți… oamenii au fost foarte ajutători și m-au încurajat. Pentru mine a fost o emoție de nedescris să am profesori ai căror părinți spirituali au fost în pușcării pentru dragostea lor față de Hristos. Am fost uluit pur și simplu. L-am văzut pe Părintele Sofian, am stat puțin de vorbă și cu Părintele Iustin Pârvu. Am profesori care i-au avut duhovnici pe Părintele Stăniloae și pe Părintele Sofian. Uneori sunt supărat, nu pot să pricep cum mulți nu înțeleg ce mare cinste este să ai astfel de oameni în mijlocul tău! Părinții Galeriu, Stăniloae, Sofian, Cleopa, Ilie Lăcătușu, Arsenie Boca nu au murit — ei sunt cu Dumnezeu! Nu mă bucur că ei sunt români, ci mă bucur că ei sunt Sfinți.
— Se poate face o comparație între societatea americană creștină și lumea ortodoxă românească?
— Nu vreau să accentuez diferențele, oamenii sunt oameni peste tot în lume, dar cred că nu-i așa de greu să spunem că, spiritual vorbind, România este bogată, în timp ce America este săracă. Materialismul este foarte avansat acolo. În școlile publice nu se poate vorbi despre Iisus Hristos. Dacă cineva ar dori să-L întâlnească pe Iisus Hristos, în America, are mii de posibilități să se rătăcească și să ajungă aiurea. Succesul financiar este extrem de tentant, însă lumea afacerilor din America este foarte necredincioasă. Asta ca o ironie. Este o foarte mare putere, o rea gândire care a pătruns America, și ea poate să fie mai rea decât comunismul. În ateismul comunist se spunea: “Dumnezeu nu există, n-ar trebui să credeți în El“. În America se spune: “Nu este o problemă dacă Dumnezeu există ori dacă El nu există, toate religiile sunt la fel, ceea ce este important este dragostea – dacă gândiți că religia dumneavoastră este cea adevărată, probabil că sunteți un fanatic“. În comunism, creștinii au fost crunt persecutați, ceea ce demonstrează că liderii țărilor comuniste au realizat puterea religiei. În America, religiei nu i s-a permis să facă diferențe. Guvernul spune că este “neutru“. Românii se întorc acum către Dumnezeu pentru că nu au altceva, dar iată că ei au lucrul cel mai important! Un adevărat test pentru Romănia va fi atunci când, după intrarea în UE, își va mai putea păstra credința ortodoxă?
|