Citat:
În prealabil postat de ucenic
wasabi, ma bucur de sufletul tau neincartiruit in dogme, forme si ritualuri. Nu vreau insa sa trecem cu prea multa usuratate peste ceea ce Domnul Iisus Hristos a scris cu privire la ceea ce vrea Dumnezeu de la noi, oamenii. Eu Il iubesc pe Dumnezeu, si ma bucur de libertatea pe care o am in Hristos de a fi, asemeni tie, neconstrans de muuuuulte porunci si canoane omenesti. Sa privim asadar la ceea ce a lasat Domnul Iisus.
"Invatatorule, care este cea mai mare porunca din Lege?" Iisus i-a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau." Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca. Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti."
Deci, privitor la ordinea prioritatilor, trebuie sa cunoastem bine voia Domnului. El vrea, mai inainte de orice, ca inima noastra sa-I fie daruita in intregime. In aceasta daruire tainica fata de El putem iubi neconditionat si pe frate si pe aproape si pe vrajmas.
Pastreaza ceea ce ai, o inima sincera pentru Dumnezeu, si El te va binecuvanta.
|
De acord cu partea a doua, ai inteles bine. Trebuie sa iubim pe Domnul mai presus de noi, iar pe apropele la fel ca pe noi, nu mai presus.
In schimb prima parte e gresita, ma refer la "sufletul neincartiruit in dogme, forme si ritualuri." Toti au dogme, inclusiv cei ce spun ca nu conteaza dogmele. "Nu conteaza dogmele" e chiar si ea o dogma, o invatatura sau conceptie. La fel si "cred in Tatal, Fiul si Duhul Sfant" e tot o dogma, dogma de baza. De obicei se spune ca nu conteaza dogmele cei care nu vor sa accepte adevarul, dogmele adevarate, ci vor dogmele lor, gresite. Sau cineva care nu stie foarte multe, e ignorant. E o conceptie provenita din ecumensim. Tu ai propriile dogme, ale cultului penticostal, chiar daca nu le accepti pe toate, sa zicem.
Fara dogme exista doar idolatrie sau filozofie. Oamenii s-au departat de Dumnezeu, de adevar in trecut si au inceput sa caute cu mintea lor, asa au ajuns la idolatrie. Dogmele sunt adevarul revelat, dat de Dumnezeu. Si tin exact de ce scrii in prima parte, sa iubim pe Domnul mai presus de noi. Iar erezia este un neadevar, o hula la adresa lui Dumnezeu, deci o incalcare a primei porunci.