Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Jalnică justificare! "Ziua în care n-au mai strâns mană"... Nu domnule, ziua aceea era ziua în care Dumnezeu Însuși S-a odihnit la Creație. Era ziua pe care El a binecuvântat-o. Era ziua pe care El a sfințit-o!
Prietene și ziua aceea era veche... de când lumea! Chiar așa... e prima zi a Creației.
|
"Prietene", se pare ca te-ai molipsit si tu de la alti eterodocsi si ai ajuns sa sari calul. Imi pare rau acum ca am insistat pentru tine sa nu te mai baneze adminul, se pare ca m-am inselat in privinta ta. Parca mai demult cand am discutat cu tine nu erai agresiv, ai uitat ca nu te afli pe un foum adventist, ci ortodox? Sustine-ti te rog saracele tale explicatii ale cultului (sectei) tale in contextul unui forum ortodox si in limitele unui oarecare respect. Daca tu ai fost spalat pe creier cand te-ai dus in acea adunare nu inseamna ca si noi trebuie sa fim la fel, e apostazia ta, nu a noastra. Desigur, tu crezi ca ai descoperit adevarul, dar aproape 7 miliarde de oameni cred ca sunt in adevar.
Revenind la mesaj, de obicei cineva devine mai iritat cand afla un adevar si nu-l mai poate combate. Pe de o parte e si un lucru bun in asta, se pare ca ai gasit ceva caruia nu-i mai gasesti o explicatie in nota adventista.
Sarbatorim ziua Invierii Domnului, ar fi fost culmea sa nu o facem sarbatorind zilele multor sfinti si tocmai ziua Invierii si mantuirii sa nu o sarbatorim. Cum mentionam in mesajul precedent, nu ai de unde sa stii tot ce a spus Iisus, in Noul Testament e logic ca e doar o mica parte din ce a spus Iisus. Nu stiu daca voi tineti Craciunul, dar nici despre asta nu a spus Mantuitorul. Nici despre numirea episcopilor nu a spus Mantuitorul. Noi avem alte sarbatori dupa venirea lui Iisus, nu degeaba am spus ca se pare ca adventistii au intelegerea prin prisma Vechiului Testament. Noi sarbatorim pe Iisus, cei din Vechiul Testament nu aveau cum, pentru ca nu se intrupase Iisus.
Din moment ce chiar tu ai spus ca din secolul II exista o confirmare ca tineau Pastile crestinii, nu mai e nimic de spus. Nu inseamna ca nu se tinea inainte, ci ca abia acea notita s-a pastrat scrisa, restul ce scrii e doar datul cu presupusul. Nici macar nu ai de unde sa stii daca nu tineau Apostolii Pastile, pentru ca nu stii decat ce a ramas scris.
Si totusi exista ceva scris, in Canoanele Apostolice, pe care Biserica le considera transmise de apostoli. Iata canonul 7 Apostolic:
"Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon va sărbători Sfânta Zi a Pastelor cu iudeii, înaintea echinocțiului de primăvară, să se caterisească."
In legatura cu ziua Domnului, am mai discutat, nu am de gand sa imi pierd timpul reluand aceeasi discutie ca oricum nu vei asculta ce scriu. Voi tineti ziua iudaica, noi tinem ziua Domnul Iisus.
P.S. Ma refeream ca e ziua intai raportat la saptamana tinuta de evrei si pe timpul lui Iisus, nu la ziua intai a creatiei. Asta e doar o speculatie a adventistilor, fara a avea si baza, am mai discutat asta. Doar in mod figurat se face referire in ortodoxie la zilele creatiei, in analogie cu zilele saptamanii.