Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Numai omul modern in marea lui intelepciune a inventat termenii astia cu orientarea sexuala,
|
Citind asta, prima dată am ridicat din sprânceană a neîncredere. Dar mi-am amintit un lucru pe care l-am constatat eu însumi mai demult. Este vorba de utilizarea termenului de "sex" pentru a desemna "genul". De fapt, acest înțeles este extrem de nou. Timp de secole, și chiar în anii copilăriei și adolescenței mele, se spunea că plantele, animalele și oamenii sunt de gen feminin, respectiv masculin. Așa apărea și în chestionare de stare civilă, în formularistica medicală. Oamenii erau de gen bărbătesc sau de gen femeiesc. Termenul de "sex", provine din terminologia religioasă catolică. Porunca referitoare la curăția trupească este prezentată (în catehisme) drept porunca a șasea. Încălcările ei, de felul curviei, masturbării, etc erau numite "erori contra sextum". "Sex", deci, vine de la șase (porunca a VI-a). Cu timpul, cuvântul "sex" și flexiunile lui a ajuns să semnifice ceva legat de aparatul reproducător, în special sistemul de copulație. Florile aveau un "aparat sexual": stamine, gineceu etc, dar nici unui naturalist nu-i trecea prin minte să formuleze "studiez un arbore Gingko Biloba de sex masculin", ci formularea era "de gen masculin". La fel era și despre oameni. Abia foarte recent, de fapt în anii studenției mele, s-a ajuns ca și în formularistică să se completeze "sexul" în loc de "genul". Eu îmi aduc aminte limpede cum erau înainte formulare de constatare a nașterii. Copilul era de gen bărbătesc, respectiv femeiesc.
Deci, aparatul reproducător a ajuns să desemneze persoana însăși, lucru care e o mutație recentă. Termenul de "gen" nu l-am mai auzit decât referitor la substantive și alte părți de vorbire. Poate că, în viitor, cuvântul "mare" va fi socotit de sex feminin, cuvântul "dulap" va fi de sex neutru, etc.