View Single Post
Vechi 25.04.2012, 18:03:42
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Fragmentul de mai sus e dovadă în plus că nivelul tău intelectual e cu mult sub pojghițele înșelătoare pe care le afișezi pe forumul ăsta.
Dar eu niciodata nu am sustinut ca nivelul meu intelectual ajunge la altitudinea la care se plaseaza al dv.

Citat:
Canoanele sunt repere (modele) de interpretare și reguli de conduită pe care episcopul sau preotul le are la îndemână ca ajutor pentru discernământ, nu înlocuitor pentru discernământ. Ei aplică autoritatea canonului cu acrivie sau iconomie, după particularitățile fiecărui caz.
Q.E.D. Deci, canoanele nu sunt legi, ci un fel de ghiduri de practică cu aplicare facultativă. Par coercitive la lectura lor, dar se aplică mai așa într-un caz și mai așa în altul, după capriciile unui duhovnic pravoslavnic sau a altuia, după cum el e mirean sau călugăr, este ecumenist sau raduvodist, într-o zi proastă sau într-o zi bună. Cine se duce la unul, are toate șansele să primească alt nivel de aplicare a canoanelor decât cine se duce la altul. Curios lucru, având în vedere că, cică, Dumnezeu grăiește prin gura lor. Grăiește El, dar pe limbi diferite!

Citat:
Exemplul cu relațiile trupești e total aiurea, întrucât laicii n-au nicio treabă cu canoanele, ci cu ce le predică preotul și îndrumările lui duhovnicești.
Deci, există sau nu există canoane ortodoxe (adică: ghiduri de practică de la caz la caz) care se referă la relațiile trupești ale LAICILOR (presupunem că monahii nu au legături trupești).

Citat:
Știu că Hristos a spus: ”ceea ce Dumnezeu a legat, omul să nu desfacă”, de-aia Biserică nu stă într-un om, fie el și papa de la Roma, ci într-un corp viu care viază prin harul și lucrarea Duhului Sfânt, prezent în ea. ”Omul” nu e totuna cu Biserica.
"Omul nu poate desface" înseamnă "niciun om nu poate desface". Adică, nici chiar vlădica ortodox de Moscova. E foarte simplu. Suciți Biblia ca și sectanții, după cum vă convine.

Citat:
Conform logicii alienate a catolicismului susținut de tine, un preot caterisit de de BRC poate să-și facă biserică privată, întrucât harul nu-l poate lua înapoi dacă l-a dat Dumnezeu.
Exact. Chiar există asemenea Biserici private rupte. BOR e un exemplu. Noi le spunem "Biserici Particulare", dar "Particulare" sau "Private" sunt perfect sinonime.

Citat:
Nici nu poate excomunica (anatemiza) pe cineva, fiindcă harul botezului și celelalte daruri spirituale dobândite prin sacramente nu se pot retrage din moment ce ele au fost legate în cer.
Aici, le faceți varză. Dar am dialogat destul cu dv. Nu mai insist. Am să vă las satisfacție ultimului cuvânt.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote