View Single Post
Vechi 29.04.2012, 15:32:20
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
crestinii vor avea trupuri si anume trupuri ceresti, despre care Pavel vorbeste la 1 Corinteni cap. 15

"Tot așa, sunt trupuri cerești și trupuri pământești; dar alta este strălucirea trupurilor cerești, și alta a trupurilor pământești."

asa ceva au si ingerii, cu care crestinii se vor asemana: Matei 22:30

N-am spus despre oameni ca nu vor avea trupuri. Normal ca vor avea. Firea umana ramane fire umana si dincolo. Normal ca acele trupuri vor fi ceresti. Si am si specificat, vor fi asemenea trupului lui Hristos de dupa Inviere: nesupuse legilor materiei.

Trupurile ceresti de care se vorbeste in Corinteni, se refera la trupuri omenesti pnevmatizate, asemanatoare trupului lui Hristos dupa Inviere.
Nu trupuri ingeresti.
Vezi mai incolo la versetul 46: trupurile duhovnicesti (ceresti) sunt cele care au fost mai intai trupuri materiale (firesti, le zice Sf. Pavel). Or, ingerii nu au avut asa ceva. Ei intra in alta categorie.

Ingerii au fost creati inainte ca Dumnezeu sa creeze lumea vazuta iar firea si constitutia lor difera de firea si constitutia pnevmato-psiho-somatica a oamenilor. Ingerilor nu li s-a dat partea somatica.
Faptul ca ei sunt circumscrisi de anumite legi, tine de limitele de creaturi, nu de faptul ca ar avea trupuri asa cum intelegem termenul trup.

Ingerii fac parte in exclusivitate din lumea duhurilor imateriale, in timp ce oamenii fac parte atat din lumea celor ceresti (datorita suflarii imateriale de la Dumnezeu), cat si din lumea celor pamantesti (datorita trupului creat din tarana materiala).

In ultima vreme cred ca am zis de o mie de ori, dar mai repet pt. ca mi se pare esential pt. intelegerea multor aspecte: Dumnezeu nu si-a luat fire ingereasca, ci fire umana.
Iar firea umana nu si-a luat-o ca si cum firea divina nu i-ar fi fost de ajuns, ci si-a luat-o pentru a o duce la scopul pentru care i-a creat pe oameni.
Scopul se vede clar la finalul misiunii Lui pe pamant: a indumnezeit trupul naturii umane, si l-a dus in sanul Sfintei Treimi.
Cum arata Hristos, asa urmeaza sa arate omul ajuns in rai: si la trasaturile vazute si la cele duhovnicesti. Asta inseamna de fapt ca omul e creat dupa chipul lui Dumnezeu spre a ajunge la asemanarea cu El.
Reply With Quote