View Single Post
Vechi 07.05.2012, 14:50:01
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Arktinen Susi Vezi mesajul
Pipa a fost pastrata din generatie in generatie de catre o familie aleasa anume.Pastratorul actual se numeste Arvol Looking Horse.El o pazeste cu strasnicie si locuieste in rezervatia Cheyenne River ( Dakota de Sud ).

Acum eu vreau sa va intreb pe cei de pe acest topic/forum cati dintre voi crede aceasta poveste?
Cred ca povestea face parte din cultura populara a tribului Lakota. Orice comunitate are nevoie de un “intelept”, care sa-i pastreze unitatea prin gasirea de solutii pentru o buna convietuire si imbunatatire a relatiilor umane si sa serveasca drept model vizibil pentru ea, insa acest „intelept” isi castiga o autoritate infailibila, ca reprezentant al sacrului, asumandu-si responsabilitatea puterii, in scopul slujirii comunitatii. Semnul recunoasterii autoritatii e „pipa” (sacra, a pacii) ce (re)stabileste totodata si comuniunea directa dintre oameni, adunati in jurul focului , deapanand amintiri, povestiri, legende si pazesc obiceiurile mostenite, ce fac parte din zestrea lor genetica, ce leaga timpurile vechi de cele noi, caci voia buna, toba, fumul, cantecele, dansul, reprezinta felul de a simti al tribului lakota, mentalitate ce fiecare generatie o duce mai departe prin spiritul si traditia ancestrala mostenita, pastrandu-si identitatea. Povestirile mitologice, nu cred ca-s simple "povesti", ci parabole, ce reprezinta baza si implicatiile: o cultura si un mod de viata. Tot ce cunosc indienii despre “Spiritul foarte puternic” este incifrat in legende, mijlocit de limbaj, prin urmare relativ fata de realitatea insasi, de aceea, numai traind efectiv ceea ce este el, Pacea, pot sa se apropie de adevar.

Last edited by ioanna; 07.05.2012 at 15:39:56.
Reply With Quote