Citat:
În prealabil postat de ioanna
Iluzionistii sunt in general sceptici in privinta paranormalului. Ceea ce fac ei nu depaseste sfera normala, doar ca profita de neatentia privitorilor si de aceea ei au senzatia de “magie”, ca nu-si pot explica ceea ce au vazut, cum a reusit sa faca. Daca ar repeta trucul in reluare,incet, ai vedea exact ce fac. Da-mi un pachet de carti si te pun sa-ti alegi o carte, fara sa mi-o areti, apoi le amestec pe toate, insa fii sigur ca ti-o ghicesc pe care ai ales-o, fara a fi clarvazatoare :) Exista tot felul de trucuri folosite de showmen pe scena, tehnici psihologice de manipulare si sugestie pentru a crea iluzii. In finala la Romanii au talent a ajuns si un "mentalist".
|
E posibil ca un astfel de magician sa fie diferit de un iluzionist si sa intre in sfera paranormalului. Sau si mai exact sa le combine pe ambele. Eu am vazut la tv cand a fost seria cu un mentalis din asta american, cred ca era David Blaine. Intr-o emisiune a spus ca se inspira din magie, din practicile voodoo, etc. De asemenea ma observat reactia celor carora li se facea magia, multi nu erau doar uimiti, erau inspaimantati, ca si cum vazusera ceva rau.
De asemenea, au fost emisiuni al tv care aratau astfel de fenomene, dar nu erau prezentati ca si iluzionism, ci fenomene paranormale. Adica citit din carti inchise, ghicit ceva, etc. Chiar si la OTV era o femeie cu fularul in cap, n-am stat sa vad daca le nimerea sau nu.