Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Alte discutii > Vrajitoria
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2012, 19:44:19
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dr.cri Vezi mesajul
buna ziua,
ce parere aveti de mentalism?
Iluzionistii sunt in general sceptici in privinta paranormalului. Ceea ce fac ei nu depaseste sfera normala, doar ca profita de neatentia privitorilor si de aceea ei au senzatia de “magie”, ca nu-si pot explica ceea ce au vazut, cum a reusit sa faca. Daca ar repeta trucul in reluare,incet, ai vedea exact ce fac. Da-mi un pachet de carti si te pun sa-ti alegi o carte, fara sa mi-o areti, apoi le amestec pe toate, insa fii sigur ca ti-o ghicesc pe care ai ales-o, fara a fi clarvazatoare :) Exista tot felul de trucuri folosite de showmen pe scena, tehnici psihologice de manipulare si sugestie pentru a crea iluzii. In finala la Romanii au talent a ajuns si un "mentalist".

Last edited by ioanna; 10.05.2012 at 19:50:16.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2012, 20:15:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Iluzionistii sunt in general sceptici in privinta paranormalului. Ceea ce fac ei nu depaseste sfera normala, doar ca profita de neatentia privitorilor si de aceea ei au senzatia de “magie”, ca nu-si pot explica ceea ce au vazut, cum a reusit sa faca. Daca ar repeta trucul in reluare,incet, ai vedea exact ce fac. Da-mi un pachet de carti si te pun sa-ti alegi o carte, fara sa mi-o areti, apoi le amestec pe toate, insa fii sigur ca ti-o ghicesc pe care ai ales-o, fara a fi clarvazatoare :) Exista tot felul de trucuri folosite de showmen pe scena, tehnici psihologice de manipulare si sugestie pentru a crea iluzii. In finala la Romanii au talent a ajuns si un "mentalist".
E posibil ca un astfel de magician sa fie diferit de un iluzionist si sa intre in sfera paranormalului. Sau si mai exact sa le combine pe ambele. Eu am vazut la tv cand a fost seria cu un mentalis din asta american, cred ca era David Blaine. Intr-o emisiune a spus ca se inspira din magie, din practicile voodoo, etc. De asemenea ma observat reactia celor carora li se facea magia, multi nu erau doar uimiti, erau inspaimantati, ca si cum vazusera ceva rau.
De asemenea, au fost emisiuni al tv care aratau astfel de fenomene, dar nu erau prezentati ca si iluzionism, ci fenomene paranormale. Adica citit din carti inchise, ghicit ceva, etc. Chiar si la OTV era o femeie cu fularul in cap, n-am stat sa vad daca le nimerea sau nu.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2012, 20:20:15
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E posibil ca un astfel de magician sa fie diferit de un iluzionist si sa intre in sfera paranormalului. Sau si mai exact sa le combine pe ambele. Eu am vazut la tv cand a fost seria cu un mentalis din asta american, cred ca era David Blaine. Intr-o emisiune a spus ca se inspira din magie, din practicile voodoo, etc. De asemenea ma observat reactia celor carora li se facea magia, multi nu erau doar uimiti, erau inspaimantati, ca si cum vazusera ceva rau.
De asemenea, au fost emisiuni al tv care aratau astfel de fenomene, dar nu erau prezentati ca si iluzionism, ci fenomene paranormale. Adica citit din carti inchise, ghicit ceva, etc. Chiar si la OTV era o femeie cu fularul in cap, n-am stat sa vad daca le nimerea sau nu.
M-am cam lamurit ce este din ce ati postat toti.
Hotarat nu ma intereseaza.
Ar trebui sa scormonim si-n zama asta? ori mai bine ne vedem de-ale noastre, alea crestinesti...
Reply With Quote
Vechi 10.05.2012, 20:24:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Din ce stiu mentalistii sunt oameni normali, n-au capacitati extrasenzoriale, ci doar folosesc iluzii psihologice, tehnici de persuasiune, manipulare, care sa-ti creeze o anumita stare etc. Probabil ca acela se inspira din practica "magiei", ca doar asta e rolul mentalistului sa creeze iluzii, care sa-i dea omului senzatia de magie, de ceva supranatural. "Magia" mentalistului nu e reala, e o iluzie. Femeia aceea de la OTV, nu era "mentalista", ci pretindea ca are capacitati extrasenzoriale, se dedubla sau nu stiu cum se spune, ca n-am vazut asa ceva pana atunci. Cica ea (Eniko) "iesea din trup" si vedea ce era pus pe masa. Acuma, pentru rating, DD-ul cred ca era in stare de orice. Si mai scotea si niste zgomote ciudate (un fel de suierat), dupa mine pura "vrajeala" ca oamenii sa creada ca ea paraseste trupul :) Bineinteles ca le ghicea pe toate. Am vazut-o de doua ori, m-a bufnit rasul si am butonat pe alt canal.Cand telespectatorii au rugat-o sa "iasa din trup" fara a-si pune toate fularelele alea pe cap (ca alea faceau senzatie), ea a spus ca nu poate, ca arata hidos, ca i se transforma fata si tot felul de vraja lexicala ne-a spus madamme Eniko.

Am gasit-o :) Ildiko, nu Eniko. In fine http://www.youtube.com/watch?feature...&v=H5uxG608lFE

Last edited by ioanna; 10.05.2012 at 20:50:02.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2012, 20:51:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Din ce stiu mentalistii sunt oameni normali, n-au capacitati extrasenzoriale, ci doar folosesc iluzii psihologice, tehnici de persuasiune, manipulare, care sa-ti creeze o anumita stare etc. Probabil ca acela se inspira din practica "magiei", ca doar asta e rolul mentalistului sa creeze iluzii, care sa-i dea omului senzatia de magie, de ceva supranatural. "Magia" mentalistului nu e reala, e o iluzie.
Daca face doar o iluzie este iluzionism, nu are legatura cu ceva negativ. dar daca foloseste si puteri paranormale (numite modern puterea mintii) atunci e ceva din alta ramura. Chiar si in artcolul wikipedia spune ca e o combinatie intre magie si iluzionism. Eu ma indoiesc ca poate fi doar iluzionism indoirea unei linguri, ghicirea unui numar, cuvant, etc., miscarea unui obiect de la distanta, etc. Toate acestea in schimb pot fi realizate prin tehnici paranormale, au si denumiri specifice. Mai mult nu stiu, daca doar le imit ape acelea sau chiar le realizeaza. Am dat acum intamplator peste blogul mentalistului ajuns in finala, am inteles ca e ateu, el spune ca el poate sa faca orice, nu are nevoie de religie.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2012, 20:58:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca face doar o iluzie este iluzionism, nu are legatura cu ceva negativ. dar daca foloseste si puteri paranormale (numite modern puterea mintii) atunci e ceva din alta ramura. Chiar si in artcolul wikipedia spune ca e o combinatie intre magie si iluzionism. Eu ma indoiesc ca poate fi doar iluzionism indoirea unei linguri, ghicirea unui numar, cuvant, etc., miscarea unui obiect de la distanta, etc.
Telekinezia nu e o iluzie, e real, insa "citirea gandurilor" se poate face (si) prin iluzionism, adica poti determina pe cineva sa creada ca intr-adevar i-ai citit gandurile, insinuandu-i sa dea raspunsul la care te-ai gandit tu sa-l dea, conducandu-l prin diverse intrebari, bine puse, spre acel raspuns. Indoirea lingurii e un truc, pe bune. Exista insa si oameni cu capacitati extrasenzoriale, insa din cate stiu, Biserica interzice oamenilor sa le folosesca, sa si le dezvolte prin exercitii. Nu cred ca ii condamna pentru ca le au, ci daca le folosesc.

Last edited by ioanna; 10.05.2012 at 21:15:02.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2012, 21:23:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Telekinezia nu e o iluzie, e real, insa "citirea gandurilor" se poate face (si) prin iluzionism, adica poti determina pe cineva sa creada ca intr-adevar i-ai citit gandurile, insinuandu-i sa dea raspunsul la care te-ai gandit tu sa-l dea, conducandu-l prin diverse intrebari, bine puse, spre acel raspuns. Indoirea lingurii e un truc, pe bune. Exista insa si oameni cu capacitati extrasenzoriale, insa din cate stiu, Biserica interzice omului sa si-o folosesca. Nu cred ca ii condamna pentru ca o au, ci daca o folosesc.
Mentalistul de la noi are pe blog si articol despre hipnoza si din cate inteleg el spune ca nu sunt trucuri. Acum nu imi dau cu parerea mai mult, nu stiu daca e iluzie sau e real.
In legatura cu aceste "puteri" numite paranormale, nu sunt capacitati ale omului, sunt de fapt o conlucrare cu ingerii cazuti, care exista de mii de ani dar azi in perioada seculara i-au gasit explicatii si nume moderne. Stiu cate ceva despre asta pentru ca inainte eram curios in legatura cu paranormalul si am citit cate ceva, iar cand am devenit credincios am aflat si varianta ortodoxa. De exemplu cum se realizeaza levitatia putem citit in viata Sf. Apostol Petru, ingerii cazuti il purtau prin aer pe Simon Magul (exista si ca minune crestina dar in mai mica masura). Despre spargerea obiectelor, mutarea lor, putem citi in poveste despre Cuv. Paisie Ahioratul cu un tanar practicant tibetan ce venise la ei. Mai exista sugestia, adica implantarea unui gand altui om. Ghicitorii pot ghici cate ceva din trecut tot cu ajutorul ingerilor cazuti care ii dau ca un fel de ganduri, ei stiu ce s-a intampalt cu acel om. Eu am cunoscut un ghicitor, care la un moment dat a vrut sa ma invete si pe mine sa ghicesc.
Important de specificat, marea majortiate din acestia care folosesc puteri paranormale nu stiu ca sunt de la ingerii cazuti, ei cred ca au ei o putere.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2012, 21:52:59
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Mentalistul de la noi are pe blog si articol despre hipnoza si din cate inteleg el spune ca nu sunt trucuri. Acum nu imi dau cu parerea mai mult, nu stiu daca e iluzie sau e real.
.
Hipnoza nu e truc, insa nu e nici paranormal,e o relaxare indusa.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2012, 10:50:49
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Eu am cunoscut un ghicitor, care la un moment dat a vrut sa ma invete si pe mine sa ghicesc.
asta se intampla frecvent la tigani, in SUA si peste tot, mai ales in Spania, acestea au duhuri pe care le transmit si fiicelor lor, incat acestea dobandesc de mici puteri extrasenzoriale si aptitudini la magie prin ghicire in carti de tarot, ghioc, glob magic etc.

sa ne aducem aminte de fata cu un duh pitonic (de ghicire) din Filipi, pe care apostolul Pavel l-a scos afara !

nu va inselati, astfel de "specimene"care lucreaza cu diavolul pentru a castiga bani, popularitate, sunt si astazi; se pare ca Marea Britanie este tara cu cei mai multi ocultisti.
Reply With Quote
Vechi 14.05.2012, 23:15:14
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Din ce stiu mentalistii sunt oameni normali, n-au capacitati extrasenzoriale, ci doar folosesc iluzii psihologice, tehnici de persuasiune, manipulare, care sa-ti creeze o anumita stare etc. Probabil ca acela se inspira din practica "magiei", ca doar asta e rolul mentalistului sa creeze iluzii, care sa-i dea omului senzatia de magie, de ceva supranatural. "Magia" mentalistului nu e reala, e o iluzie. Femeia aceea de la OTV, nu era "mentalista", ci pretindea ca are capacitati extrasenzoriale, se dedubla sau nu stiu cum se spune, ca n-am vazut asa ceva pana atunci. Cica ea (Eniko) "iesea din trup" si vedea ce era pus pe masa. Acuma, pentru rating, DD-ul cred ca era in stare de orice. Si mai scotea si niste zgomote ciudate (un fel de suierat), dupa mine pura "vrajeala" ca oamenii sa creada ca ea paraseste trupul :) Bineinteles ca le ghicea pe toate. Am vazut-o de doua ori, m-a bufnit rasul si am butonat pe alt canal.Cand telespectatorii au rugat-o sa "iasa din trup" fara a-si pune toate fularelele alea pe cap (ca alea faceau senzatie), ea a spus ca nu poate, ca arata hidos, ca i se transforma fata si tot felul de vraja lexicala ne-a spus madamme Eniko.

Am gasit-o :) Ildiko, nu Eniko. In fine http://www.youtube.com/watch?feature...&v=H5uxG608lFE
Tocmai asta nu este simpla "vrajeala"si nu este un simplu truc scamatoresc.Abia acum vb despre paranormal(nu stiu daca chiar cazul acestei femei-desi inclin sa cred ca da).
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Răspunde