Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Pietismul protestant este matricea pietismului de pretutindeni, este un fel de falsificare conștientă sau inconștientă a evlaviei autentice, în grade și doze diferite însă. Versiunea la care m-am referit eu este de origine protestantă, a culminat până la fanatism la neoprotestanți și a contaminat Biserica masiv odată cu ”liberalizarea” accesului la informația teologică. Principalele lui trăsături sunt: individualismul, exclusivismul, semidoctismul teologic, sfătoșenia exasperantă, autosuficiența, atașamentul fanatic față de formule rigide și forme fără fond și multe alte defecțiuni mici dar multe.
|
Dupa ce am scris mesajul m-am gandit ca, pe langa pietismul adus de ecumenism, pietism mai poate fi numit si practicarea mecanica a ritualurilor fara intelegerea credintei, adica fara catehizare. La noi din cauza comunismului catehizarea a avut de suferit. De asemenea mai sunt pietisitii care au avut influente de tip ecumenist sau new-age, avand o smerenie afisata, o marturisire a dragostei fata de orice tot afisata, etc. Adica tot un fel de comportament luat de la neoprotestanti. De acord cu tot ce ai scris despre pietism. Intre timp am gasit un articol amplu despre pietism si ortodoxie, un curs de la facultatea de teologie:
http://gandireortodoxa.ro/pietismul-...rea-credintei/
Si eu am laudat practica unor musulmani. Cate ceva despre ecumenism o sa scriu in topicul despre miscarea carismatica, in raspusul pentru Cezar.