View Single Post
Vechi 11.05.2012, 20:44:17
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dupa ce am scris mesajul m-am gandit ca, pe langa pietismul adus de ecumenism, pietism mai poate fi numit si practicarea mecanica a ritualurilor fara intelegerea credintei, adica fara catehizare. La noi din cauza comunismului catehizarea a avut de suferit. De asemenea mai sunt pietisitii care au avut influente de tip ecumenist sau new-age, avand o smerenie afisata, o marturisire a dragostei fata de orice tot afisata, etc. Adica tot un fel de comportament luat de la neoprotestanti. De acord cu tot ce ai scris despre pietism. Intre timp am gasit un articol amplu despre pietism si ortodoxie, un curs de la facultatea de teologie: http://gandireortodoxa.ro/pietismul-...rea-credintei/
Si eu am laudat practica unor musulmani. Cate ceva despre ecumenism o sa scriu in topicul despre miscarea carismatica, in raspusul pentru Cezar.
După cum am încercat să schițez în postarea anterioară, pietismul este ecumenic în sensul că îl găsim peste tot într-o structură de bază similară, indiferent de forma religioasă pe care o îmbracă. De aici pleacă toată confuzia amatorilor de sincretisme facile: ei văd, și văd corect, că toți credincioșii încep să semene între ei, indiferent de fundalul confesional . E ca un aranjament muzical pe care se poate adapta orice text.
Și dacă toate drumurile duc la aceeași standardizare de fond a credinței, adică la pietism, ce rost mai are toată apologetica ?

Biserica pune preț mai întâi pe ”cum”, nu pe ”ce”credem, fiindcă dacă acest ”cum” e contaminat de pietism, conținutul teoretic, oricât ar fi el de ortodox, nu mai valorează două parale.

Last edited by Mihailc; 12.05.2012 at 07:00:59.
Reply With Quote