Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Pt mine este foarta importanta relatia in sine cu duhovnicul,insa la nivelul la care este acuma nu pot spune ca am una.Relatia cu propria constiinta este una relativa,omul se indreptateste sa faca tot felul de rele fara mari batai de cap.De unde stiu eu ca, constiinta mea este 100% dreapta?
Plus ca as avea atatea intrebari sa-i pun,dar aici este altfel,asa ca ma multumesc(momentan) cu experienta de pe forum fara insa a ma impaca cu redusa cultura ortodoxa pe care o detin...
|
Dumnezeu a randuit sa am timp de 8 ani un duhovnic minunat, caruia ii datorez mult. Imi amintesc ca spovedania dura si o ora iar dupa spovedanie puteam sa il intreb tot ce era pentru mine neclar in acel moment. Nu ma mai spovedesc la acest parinte de aproape 6 ani si la inceput mi-a fost extrem de greu. Desprinderea de acest duhovnic (motivul a fost distanta), a fost extrem de dureroasa si imi era greu sa ma spovedesc la alt parinte (pot spune ca oarecum in mintea mea, fara sa vreau, il subestimam sau ramaneam cu un sentiment de nemultumire cand il comparam cu parintele meu). In timp, am ajuns sa apreciez spovedania in sine, fara sa mai am pretentii (pentru ca la inceput aveam). Acum sunt extrem de multumita sa-mi pot marturisi pacatele si sa iau iertare de la Dumnezeu. Este important sa ai un duhovnic la care sa iti poti deschide sufletul si sfaturile lui sa te foloseasca in mod real, dar daca nu ai intalnit inca un asa duhovnic (personal cred ca acest lucru este un mare dar, pentru care trebuie sa fim recunoscatori), trebuie sa iei lucrurile asa cum sunt si sa fii constienta ca spovedania te ajuta oricum. Este bine ca in ziua de astazi putem sa gasim carti duhovnicesti care raspund la multe din intrebarile noastre.