Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
De ce nu aveți îndrăzneala să-i citați versete biblice ce consfințesc închinarea la maica Domnului? L-ați " da gata" pe loc!
Oare pentru că nu există niciunul de acest fel? Cum așa, să nu existe nici măcar " un biet cuvânt"? Nici unul " decontextualizat", ori " scris greșit"!? Vai, vai...  se poate una ca asta?
Haideți, curaj! Încercați, chiar dacă o să faceți vreo confuzie, măcar se numește că ați avut bunăvoință... 
|
Welcome back, credeam ca v-ati autobanat singur daca am vazut ca m-ati lasat iar sa vorbesc singura la peretii forumului pe topicul despre starea post-mortem. Va inteleg de ce nu ati mai raspuns.
Acuma, desi am tot spus ca voi renunta sa va mai raspund, in aceasta discutie despre Maica Domnului, nu era vorba de inchinare (proskinesis), nici de adorare (latreia), ci de preacinstirea ei (hyperdouleia).
Daca ati fi sesizat esentialul, ati fi observat din tot ce s-a spus ca NIMENI NU POATE OBLIGA PE NIMENI s-o iubeasca pe Maica Domnului daca nu simte asta in suflet si drept urmare fireasca a acestei iubiri, sa o si manifeste concret cumva prin imne de lauda adresate ei, daca tot ni L-a nascut pe Cel care ne mantuieste.
Domnul Grasu a revenit intempestiv pe forum fluturand un cuvant gasit la Sf. Ioan Gura de Aur (nici macar n-a verificat cum se scrie corect in engleza) incercand patetic sa surpe cinstea pe care o merita Maica Domnului, cu un amarat de semn lingvistic. De parca cinstirea Maicii Domnului sta intr-un cuvant.
Intentia mea nu era sa dau gata pe nimeni, ci rugamintea mea e doar sa ne lasati in pace. Am inteles opiniile voastre. Ok, sunt total incompatibile cu felul nostru de a ne relationa cu Dumnezeu si realitatea transcendenta.
Doar atat va rugam, daca tot nu intelegeti, incercati macar sa ne respectati ce avem noi mai scump dupa Hristos.
Retineti va rugam frumos, ca NU sunteti nicicum obligat s-o cinstiti pe Maica Domnului in nici un fel, dar va rugam frumos sa ne scutiti de obsesiile voastre cu versetul, versetul, in ce verset scrie?
Pe langa text, Scriptura mai are si un metatext, adica o structura de adancime, inepuizabila, inca nesondata exhaustiv de nimeni. Nu degeaba a zis Hristos, „inca multe mai am a va spune, dar nu le puteti acum purta pe toate”.
Sunteti liber sa aveti propria hermeneutica, sa va opriti la ce nivel al Scripturii doriti, dar dati-ne si noua voie, va rugam s-o avem pe a noastra.
In textul Scripturii Ortodoxe ni se relateaza evenimentul Buneivestiri, unde scrie cat se poate de limpede despre cinstea, slava, marirea, onoarea pe care i-a dat-o Insusi Dumnezeu prin aceea ca atunci cand El a hotarat sa-Si ia fire umana, pe ea a ales-o sa-I fie mama umana.
Si asta nu-i putin lucru. Nu-i deloc putin lucru. E de-a dreptul COLOSAL!
Recititi Luca 1, 47-49: „ Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum
mă vor ferici toate neamurileCă
mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui”.
Retineti va rog expresia „ ma vor ferici toate neamurile” si „ca mi-a facut mie marire Cel puternic”. Retineti si cuvintele arhanghelului Gavriil: „binecuvantata esti tu intre femei”.
Prin urmare, va rugam frumos , stimati neoprotestanti , sa respectati faptul ca noi ortodocsii si catolicii dorim sa intram in categoria de neamuri despre care Maica Domnului a spus : „ma vor ferici toate neamurile”.
Voi, neoprotestantii sunteti liberi, absolut liberi sa va autoexcludeti din randul neamurilor care o fericesc pe Maica Domnului. Asumandu-va evident orice consecinta.
Noi intelegem ca a o ferici pe Maica Domnului e de fapt un schimb de daruri. Fericind-o pe ea, Dumnezeu picura cate ceva din bucuria ei si asupra celor ce o cinstesc.
Iar bucuria asta nu poate fi inabusita, ci se cere manifestata prin cantari si imne de uimire in fata celei mai intime si profunde relatii dintre o creatura si Dumnezeu.
Dumnezeu Insusi, El, Cel Neincaput S-a salasluit in toata dumnezeirea in fiinta acestei smerite fapturi si S-a lasat pe Sine incaput, purtat in pantece, nascut, ingrijit , crescut de aceasta fecioara pe care si-a ales-o sa-I fie mama. De la Bunavestire, Duhul Sfant n-a mai parasit-o in veci si in aceasta stare, purtand in ea tot harul Sf. Duh, a trecut la cer, unde e in cea mai profunda comuniune cu Dumenzeu.
Pur si simplu, nu putem ramane impasibili, blazati si nesimtitori in fata acestei colosale taine! Ca voi nu schitati nici un gest de uimire si mirare in fata acestei taine, ca nu va vine s-o laudati si s-o felicitati prin imne de lauda, ca doar nu aveti verset care sa va dea unda verde pt. a va mira, asta-I cu totul alta treaba.
I-am raspuns domnului Grasu/Galaditul in linkul de mai jos. Va dedic si dvs. aceasta postare, unde am incercat sa arat si metatextul Buneivestiri. Trebuia sa incep cu textul ei. N-am stiut ca in biblia adventista nu aveti textul cu Bunavestirea. Acum, deci aveti si textul si metatextul. Lectura placuta si cu declicuri!
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...9&postcount=79
Hyperaghia Theotokos eleison imas!