Citat:
În prealabil postat de catalin2
E adevarat ce spui, dar cred ca te referi la marturisitori. Toti suntem marturisitori spunand de exemplu Crezul. Chiar si preotul spunea azi ca Hristos S-a Inaltat este o marturisire de credinta.
Asadar noi redam invatatura crestina. Teologul face ceva mai mult, si explica invatatura. Noua credinciosilor obisnuiti ni se spune sa nu interpretam noi Sfanta Scriptura sau invatatura, ca e posibil sa gresim, de aceea sa ne ghidam dupa invatatura Bisericii si a sfintilor.
Pe de alta parte se spune foarte frumos ca adevaratii teologi sunt cei ce au si practica, adica sunt rugatori si induhovniciti. Cei mai mari teologi sunt sfintii, care sunt luminati de har sa vada adevarul. In zilele noastre sunt numiti teologi de obicei cei ce scriu carti despre crestinism (si protestanti). In cazul de care discutam eu m-am gandit la Cristian Badilita, care era considerat teolog dar la baza avea studii de filologie. In cazul lui Zielinski nu am gasit prea multe date pe internet, am citit acum ca e preot (nu stiu de ce scria ca e laic) in Brescia (la o biserica rusa) si preda la o facultate catolica.
Desi se spune care are unele idei ce bat spre ecumenism, am gasit si ca spune: în privința unirii dintre Biserici, “ecumenismul s-a dovedit neputincios”, toate documentele și discursurile “nu au condus decât la un set de mărci ale politeții reciproce… Ecumenismul, dacă există, nu are sens”.
|
Da, Catalin, de acord si pun impreuna multumiri!...:)
Am spus, deja, ca nu iau prea in serios interventia mea, punctam doar o chestie miticuta legata de acceptiunile termenului, un fleac in fond fata de ce se discuta aici. Cu toata sinceritatea, frate, scriam...
Cat despre sensul ecumenismului, ce sa spun... Orice sens e dat de oameni, evident. Asta si e in fond problema noastra generala, in ultima instanta: sensul. Si Doamne fereste sa nu il mai putem da: urmeaza nebunia, moartea, diktatura (ordinea nu e intamplatoare)...
Asadar e aberant sa spui ca ecumenismul nu are sens. Cum poate sa nu aiba? Doar e un produs omenesc, social, si face parte din viata comunitatilor crestine si nu numai! Cum oare poate fi lipsit de sens???
Ba inca tocmai asta e problema: care e sensul, ce roade are, ce impact etc.
Cata vreme omul, prin natura sa, cauta si da sens inclusiv partului tras de o furnica in iarba sau zbaterii de-o clipa a aripilor unei efemeride, apoi cum nu are sens taman ecumenismul?... Are, frate, are si inca mare de tot. Dar cine poate spune, DEOCAMDATA, care e acesta?
Nu te hazarda, zic eu, de imi permiti un sfat de batranel ramolit...
Ramai la cercetare cu ochii larg deschisi, ma iarta de indemn... Nu de alta, dar istetimi de-o clipa s-au vazut multe in istorie, insa taifunul vremurilor a modificat deseori perspectiva, lentilele si toate diagnosticele... Puuutintica rabdare, parol!