Citat:
În prealabil postat de luminitapreda
Domnule draga, aveti dreptate din punct de vedere teoretic.
As dori sa stiu cum ati reactiona daca dupa 8 ani de casnicie va treziti ca sotia dvs draga va lasa cu 2 copii mici, desi ati muncit ca boul ca sa intretineti o familie, dar nu ati putut sa ii oferiti ce ii ofera un "altul" oricat v-ati fi straduit. Un altul care se perinda de mult sub ochii tai.
Nesimtirea merge mana in mana cu desfraul! Asta e o constatare practica domnule draga.
In alta ordine de idei, poate am exagerat putin cand am scris mesajul pentru ca eram sub impulsul nervilor de moment si al socului trait. Nu as putea ucide pe nimeni.
Dar cred ca oamenii (practic domnule, priviti realitatea din jur) inteleg mai bine de Teroare decat cu binisorul.
Acum na....fiecare cu parerea lui in functie de experientele de viata traite si de personalitatea fiecaruia.
Mi-ar fi placut sa traiesc intr-o lume morala in care sa poti avea incredere in celalalt si cred in continuare ca asta se poate realiza doar daca oamenii stiu de Frica.
Daca omul stie ca va fi iertat, va gresi in continuare. Daca ii tremura picioarele de spaima ma indoiesc.
Nu cred ca omenirea s-a ridicat la inaltimea mesajului lui Iisus.Cu parere de rau, dar asa vad realitatea.Sunt si eu om cu pacatele mele si sunt constient de asta.
Totusi, cand oamenii nu mai stiu de frica se duce de rapa toata lumea asta.
|
In primul rand imi pare rau pentru ca ati trecut prin atatea incercari si ma rog ca Dumnezeu sa va ajute si sa va apere.
Totusi trebuie sa va spun ca, din ce am citit eu, in Vechiul Testament Dumnezeu a incercat sa ii constientizeze pe oameni de faptul ca nu exista pacat "acceptabil", ci, asa cum scrie in Geneza, "plata pacatului este moartea". In timpul acela, acest lucru era facut fie dire.ct (unii oameni au fost omorati cu pietre pentru pacatul lor), fie indirect (atunci cand pacatul era transferat simbolic asupra mielului adus ca jertfa).
Partea cu "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" nu era pusa in practica de persoana vatamata (nu era razbunare) ci, in urma unei judecati, de o persoana care indeplinea un fel de rol de calau ("razbunatorul sangelui"), scopul fiind unul educativ: "ce tie nu-ti place, altuia nu face", ca daca ii faci, ti se va face si tie la fel.
Evreii nu au inteles corect mesajul si, atunci, venind Iisus pe pamant le-a explicat ca la judecata divina vor fi judecati dupa cele 2 cele mai importante porunci: Sa-L iubesti pe Dumnezeu din tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si cu toata fiinta ta! si Sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Astfel, Iisus le-a spus ca atunci cand a vorbit de "sa nu preacurvesti" Domnul nu a inclus si pacatul cu gandul si ca a-l jigni pe fratele tau (in conditia in care toti suntem frati) este la fel de rau cu a-l omora.
Poruncile nu s-au schimbat, ele raman si noi, ca si crestini, ar trebui sa le respectam.Pedepsele fizice nu se pot aplica pentru ca nu mai exista stat teocratic (un popor intreg care sa accepte ca si conducator pe Dumnezeu, direct sau printr-un reprezentant ales in mod direct de El - cum era David, de exemplu).
In plus, pedepsele fizice aveau rol educativ, si vei observa ca un singur om a fost pedepsit cu moartea pentru nerespectarea sabatului s.a.m.d. pentru ca atunci cand un evreu a pacatuit prima data, el a fost dat ca exemplu. Daca Israel nu a inteles, Dumnezeu nu a considerat util sa se repete. Oricum, El le-a spus "plata pacatului e moartea", daca nu au vrut sa inteleaga, nu au decat sa isi piarda viata.
Pe de-alta parte, cred ca stii povestea lui Vlad Tepes si a canilor de aur. Morala mea a fost ca frica ii determina pe oameni sa faca ceea ce vrea cel ce are puterea (iar asta poate fi si rau) dar ei vor inceta sa faca lucrul asta cu prima ocazie in care dispare amenintarea. Ori educatia ... dureaza. In ce fel de lume vrei sa traiesti: una terorizata sau una crestina ("iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti")?