Citat:
În prealabil postat de AlinB
1. Nu cred ca pelerinajele la locurile sfinte meritau viata unor femei si copii, chiar daca nu erau crestini.
2. Faptul ca ne putem bucura acum de Locurile Sfinte nu o datoram deloc romano-catolicilor ci ... bunavointei evreilor. Ironic, nu?
"
|
1. Poate ca nu merita. Dar totusi mergeti in pelerinaje. Puteti boicota ceea ce au facut catolicii in Ierusalim renuntind la pelerinaje, la bisericile pe care le aveti acolo. Nu se poate si in caruta si in teleguta. Ori judecati catolicii si aruncati cu pietre in ei, dar renuntati la roadele aduse de jertfa lor in acele locuri, fie va bucurati de aceste roade si incercati sa fiti obiectivi. Condamnati ce e de condamnat si apreciati ce de de apreciat.
2. Acum o datoram bunavointei evreilor, cu citeva sute de ani puteam vizita acele locuri datorita bunavointei turcilor (in realitate nu bunavointeti turcilor fata de crestini ci bunavointei turcilor fata de franciscani). Daca nu ar fi fost constant franciscani acolo (mai ales pe vremea turcilor, care stiti ce iubitori de crestini sint si ce au fost in stare sa faca cu bisericile ortodoxe in bucata lor de Cipru, de exemplu), poate ca nu ne-am fi bucurat de nimic. Oricum, oricit am rememora greselile cruciadelor, dumneavoastra, ortodocsii, va bucurati de ceea ce au facut bun acei cruciati.