Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Si apostolul Toma cum s-a descurcat in India?
|
Nu știu, Scriptura nu ne spune, decât Tradiția. Dar nici aceasta nu spune că Toma ar fi mâncat porc, ori s-ar fi închinat la vacă, doar pentru a adopta obiceiurile indienilor.
Citat:
Europenii si-au dat seama ca "scarboase" sunt doar prejudecati. Interesant ca pentru dvs. erau prejudecati faptul de a-i considera pe pagani necurati dar nu sunt prejudecati faptul de a crede ca un animal devine necurat in farfurie.
|
Câtă încredere putem avea în simțurile noastre? Nu e mai bine să ne încredem în Cuvântul lui Dumnezeu. Mai ales că de partea noastră e și știința medicală. A știut Dumnezeu mai bine de ce a interzis anumite "alimente"...
Citat:
Depinde ce intelegeti prin "a respinge". Apostolul Pavel respingea intregul VT cand ii invata pe evrei cum sta treaba cu Legea?
|
Nu apostolul Pavel mă uimește, ci dvs. în respingerea VT. Dacă nu vă deranjează, ce orientare religioasă aveți?
Citat:
Pot da dovada, bine-nteles. Domnul i-a spus "mananca" iar apostolul a ascultat intotdeauna, chiar daca se mai opunea la inceput. Nu a persistat niciodata in neascultare. Puteti da dvs. dovada ca Ap. Petru nu l-a ascultat pe Domnul pana la capat?
|
Bineînțeles. Textul biblic e foarte clar. Cu toate insistențele Domnului, Petru n-a mâncat! Nu vi se pare straniu acest refuz pentru un apostol pocăit? Ar trebui să vă pună pe gânduri...
Citat:
Si nu mi-ati raspuns: ce avea Ap. Petru de ascuns fata de evrei de a trebuit sa fie certat de Pavel, din moment ce, dupa parerea dvs. se respecta Legea la sange? Si Pavel insusi, in ce mod s-a facut grec cu grecii si evreu cu evreii?
|
Răspuns: granița era Cuvântul lui Dumnezeu. Când se pune problema, trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni (Fapte 5,29).
Citat:
Nu vorbeam de gadilatul simturilor ci de rolul unui animal, ca sa va arat ca rolul lui nu-i batut in cuie asa cum il prezentati, ci un animal cu un rol pentru dumneavoastra poate fi aliment pentru altul.
|
Pentru mine, rolul e cel destinat de Dumnezeu ("
Acestea să vă slujească drept hrană"), dincolo de ce cred unii oameni. Eu sunt convins că nu mâncați "
viermi, gândaci și șobolani", problema spinoasă e doar cea a porcului. Eu am fost dispus să-L aleg pe Hristos când s-a pus problema să las porcul. Dacă dumneavoastră aveți altă convingere, trebuie ca aceasta să fie foarte fermă, bazată pe un "
stă scris", altfel veți fi nevoit să luptați împotriva conștiinței. Știu că e o luptă teribilă, dar ne putem sustrage...
Citat:
Cat despre pervertirea gusturilor alimentare, folositi un termen cam tare
|
Nu m-am referit doar la gusturile alimentare. De exemplu sunteți convins că gusturile muzicale pot fi pervertite? Avem din nefericire milioane de exemple în jurul nostru!
Citat:
Animalele necurate sunt "sanitari"? :)
|
Nu văd nimic de râs aici, dacă vă uitați pe listă veți descoperi o sumedenie de animale și păsări de pradă și chiar din cele ce se hrănesc cu hoituri. Porcul se hrănește și cu altceva mai "necurat", mi-e jenă să pronunț "alimentul"...
Dar cum spuneam, nu acesta e argumentul meu suprem, ci interdicția lui Dumnezeu. Fie că acea carne mi se pare mie mai gustoasă, mai rafinată, mai de dorit; ori nu...
Citat:
Cat despre fructul din Eden unde a disparut el?
|

Nu știu, probabil acolo unde a dispărut și Edenul.
Citat:
Tocmai ca din Babilon trebuie iesit si nicidecum din BO. Dar aveti dreptate, trebuie dezvoltat pe topicul dedicat celor ce pleaca din BO.
|
Nu știu să fi pronunțat neapărat explicit "Biserica Ortodoxă". De ieșirea din Babilon spuneam și eu...