Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Nu știu nici măcar dacă Toma a fost în India, cu atât mai puțin dacă a servit tot ce se găsea pe masă. În India nu se mâncă vaca pentru că e considerată animal sfânt, în rest nu știu cum stau cu porcul...
Asta citesc, asta cred.
Anume? Căci carnea de porc e deosebit de sănătoasă? Sau ce?
Ei bine, eu nu sunt evreu ca să mă uimească...
Nici eu nu m-am referit la legea evreiască, ci la Legea lui Dumnezeu, la Cuvântul lui Dumnezeu.
Puteți specifica vremea când animalele [respective] au fost considerate "necurate"?
Să ne înțelegem bine: eu n-am susținut că dieta vegetariană este o poruncă, în sensul că cine mănâncă carne păcătuiește. Probabil așa ați înțeles.
Am denumit acele animale generic ca "sanitari" în sensul că curăță cadavrele (exemplu vulturii, șacalii, etc.) Nu știu dacă porcul poate intra perfect în această categorie, oricum se hrănește cam cu de toate, inclusiv murdării. Însă reiterez ideea că ar putea fi și un test pentru cei ce ascultă ori nu de Domnul.
P.S. Până la urmă nu v-ați pronunțat în legătură cu orientarea dvs. confesională. Este jenantă, ori nu aveți una?
|
Bun. Nu stiti ce au mancat misionarii in India si nu stiti daca Ap. Toma a fost pe acolo pentru ca nu scrie in Biblie. Poate stiti totusi ca obiceiurile culinare la asiatici sunt mult diferite de cele din cultura iudeo-greco-romana. Sunt atat de diferite incat nici macar Tatal Nostru nu a fost tradus identic in chineza de exemplu pentru ca la ei nu exista painea cea de toate zilele, iar multi japonezi spun la fel, daca nu mananca si putin orez la masa, se simt flamanzi indiferent de cat ar fi mancat. Iar de must ce sa mai zicem, nu face parte deloc din traditia lor. Am deviat, dar asta doar ca sa intelegeti ca daca veniti dvs. sa le spuneti ca mancarea lor ar fi necurata, nu va mai asculta niciunul. Si bine fac, pentru ca nu o sa treaca la crestinism pentru a se incarca de superstitii.
Si vad ca ocoliti cu abilitate intrebarile cheie: apostolul Pavel ii invata pe evrei sa tina la sange VT pentru ca nu prea il tineau si de aceea erau mirati de Ap. Pavel in timp ce dvs. nu sunteti mirat pentru ca dvs. il tineti foarte bine, nu ca evreii? Cine deci tine VT, dvs. sau evreii? Daca evreii, atunci de ce se mirau de Pavel? Daca dvs. , unde atunci le spune Pavel evreilor sa se nevoiasca mai serios in tinerea VT?
Nu mi-ati raspuns de ce Ap. Petru ascundea evreilor faptul ca traia ca si paganii, ca doar nu pacatuia, nu?
Nu mi-ati raspuns in ce fel Ap. Pavel era grec cu grecii, la modul concret. Ci mi-ati dat pasajul ce se refera la propovaduirea lui Iisus ca fiind granita. Asa, si? Nu ii propovaduia pe filozofii greci ci pe Iisus, ok., dar in ce anume era apostolul grec?
Vad ca dvs. continuati sa insinuati ca Ap. Petru s-ar fi opus Domnului SI DUPA ce acesta i-a poruncit sa nu mai numeasca necurat ceea ce El curatise. Pentru ca apostolul se opunea crezand ca bucatele ar fi fost necurate. Domnul insa i-a poruncit sa nu mai numeasca asa ceea ce El curatise iar dvs. insinuati ca Apostolul nu s-ar fi supus. Singurul care nu se supune aici sunteti dvs...
Medicina a demonstrat ca excesele nu sunt bune dar alimentele in sine sunt bune daca se mananca echilibrat, deci si carnea este buna (orice carne comestibila, adica buna la gust, care se poate mesteca si inghiti) atata timp cat nu se fac excese. Excesul de carne este problema, excesul de carne, de dulciuri concentrate, de prajeli de tot felul, de sosuri grase etc (deci exces de lipide, glucide concentrate si proteine) in defavoarea fibrelor vegetale, a sportului, si a unei vieti relaxate. Acest dezechilibru cu excesele lui este problema, nu carnea in sine.
Dvs. va referiti la legea evreiasca, cum nu, la cea din VT, ori Fapte 5, 29 nu se referea deloc la asa ceva ci la propovaduirea lui Iisus, la faptul ca paganii o interziceau dar crestinii nu ii ascultau ci ascultau cuvantul lui Dumnezeu care le poruncea sa il propovaduiasca pe Iisus. Nici unul nu a primit interdictie de la pagani de a nu propovadui VT, tocmai ca niciunul nu se ocupa cu asa ceva.
Vremea cand animalele au fost considerate necurate? In Biblie apare idea inca dinainte de Potop fara sa se precizeze de ce, dar daca va intereseaza cand si de ce, ii intreb pe rabinii evrei si va spun. Acum chiar sunt curioasa ce raspunsuri au :)
Da, intelesesem ca la voi este porunca dieta vegetariana. Daca nu-i asa atunci ok., oricine poate fi vegetarian daca asa ii place, insa in cazul asta nu mai invocati motive biblice pentru ca duceti in eroare.
Cat despre testul cu pricina, cred ca toti sunt dispusi sa il asculte pe Dumnezeu daca in loc de sobolan trebuie sa manance miel. Mai greu ar fi fost invers. Iar cei care nu au altceva de mancare, cum se intampla prin multe zone ale globului, cu siguranta nici Dumnezeu nu le porunceste sa nu manance si sa moara mai degraba de foame.
PS Orientarea mea este una ecumenica (crestina), daca asta va ajuta la ceva. Cred din toata fiinta ca Domnul o sa reuseasca sa ii aduca pe toti crestinii la un singur Domn, o singura credinta si un singur Botez. Nu stiu cand se va intampla, dar am credinta ca nu a promis nimic ce nu-i sta in putere sa faca.