View Single Post
  #3  
Vechi 13.08.2012, 09:31:49
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.345
Implicit

O alta randuiala bisericeasca legata, potrivit Traditiei, de evenimentul Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu este Ridicarea Panaghiei. Aceasta randuiala este pastrata mai ales in practica monahala.

"Randuiala Ridicarii Panaghiei este oficiata in trapeza, in toate manastirile din Sfantul Munte, precum si in majoritatea manastirilor din Rusia si Romania, la incheierea agapei principale, de dupa Sfanta Liturghie.

Randuiala ridicarii Panaghiei, isi are originea, potrivit traditiei bisericesti, in vremea Apostolilor. Dupa Invierea Domnului si Pogorarea Sfantului Duh, si inainte ca Sfintii Apostoli sa se raspandeasca in lume pentru propovaduirea Evangheliei, pe cand se aflau impreuna dorind sa cineze au lasat un loc gol in capul mesei in dreptul caruia au pus totodata o bucata de paine pe care o considerau a fi "a lui Hristos”. Dupa cina, cand au adus multumire, au impartit din bucata de paine numita "a lui Hristos”, ridicand-o si spunand: ”Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.” Adaugand "Mare este numele Sfintei Treimi. Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-ne noua.” Si fiecare dintre ei facea astfel de cate ori manca, pana la Adormirea Maicii Domnului. La trei zile dupa inmormantarea Nascatoarei de Dumnezeu pe cand se ridicau de la masa si au ridicat , potrivit obiceiului, bucata de paine inchinata lui Hristos, spunand "Mare este numele”, au adaugat, "O, preaslavita minune !”. Maica Domnului, care le-a aparut vie, in aer, sezand ca pe un nor, le-a spus: "Bucurati-va! Eu sunt cu voi in toate zilele”. Atunci, ucenicii, uimiti de minune, in loc de "Doamne Iisuse Hristoase ...”, au strigat:” Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-ne noua.” Apoi, mergand la mormantul ei si negasind trupul sau, s-au incredintat de invierea si inaltarea Presfintei la Ceruri, unde imparateste cu Hristos in vecii vecilor.

Aceasta traditie apare reprezentata pe un vesmant liturgic de la 1481, oferit de Sfantul Stefan cel Mare Manastirii Putna. Scena reprezinta ridicarea Panaghiei de catre cei doisprezece apostoli intru pomenirea si slavirea Maicii Domnului, dupa adormirea sa."



http://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/ridicarea-panaghiei-125756.html
Reply With Quote