View Single Post
Vechi 23.08.2012, 07:28:11
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de manuela_m Vezi mesajul
dar copiii lui Dumezeu au fost cu siguranta!
Eu asta nu înțeleg: de unde asemenea siguranță ? Unde spune credința noastră că toți (ne)născuții nebotezați sunt fiii lui Dumnezeu ? Mă refer, desigur, la "fii lui Dumnezeu" după adopție, fiindcă după creație, desigur că toți oamenii sunt fiii lui Dumnezeu.

Constat că, mai ales în vremea din urmă, mulți socotesc că destinația normală a oamenilor este raiul și că ne-am mântui by default, eventual pierzând mântuirea ulterior, din cauza greșelilor noastre. Nu acesta este tezaurul credinței, nu asta este viziunea tradițională a Bisericii, nu asta este credința mea. Eu cred că oamenii se nasc în cea mai mare mizerie. Inter feces et urinam nascimur: la propriu și la figurat. Din această mizerie inițială, de la statutul de viermi mizerabili născuți (sau embrionați) într-o lume mizerabilă, într-o "vale a plângerii", al căror statut prezent și al căror destin normal este căderea perpetuă de la fața lui Dumnezeu, noi nu ne putem smulge decât prin Grația Sfințitoare. Eu cred că raiul (definit ca viziune beatifică) nu este locul celor mulți, ci locul celor puțini. Nici pe departe nu toți "oamenii de bine" și nu toți copiii, născuți ori nenăscuți, ajung în rai, ci eu cred că acolo ajung numai catolicii care mor în stare de grație sfințitoare. Dacă nu ar fi așa, atunci ce rost ar avea să ne grăbim să botezăm copiii ? Nu ar avea dreptate protestanții (în fine, majoritatea dintre ei) să boteze copiii abia la vârsta înțelegerii ? Și, de fapt, ce importanță ar mai avea botezul, chiar și făcut atunci ? Nu am ajunge la aceeași viziune cu a lor, care consideră Botezul un fel de ceremonial care marchează intrarea oficială în Biserică ? Vedeți cum Dogma Păcatului Ancestral ține de fundamentul credinței noastre. Luați-o de la locul ei și se va prăbuși tot eșafodajul.

Citat:
Cred ca multe chestiuni ar trebui remediate, pentru ca nu ne fac deloc cinste si ii indeparteaza pe oameni de credinta!
Ideea aceasta, cum că noi am ști mai bine decât episcopii noștri când, cum și cui i-ar trebui administrate Tainele Bisericii și celelalte slujbe, iarăși nu-mi miroase bine. Asta nu cred că vine de la Domnul. Hai să ne mai vedem și lungul nasului și să lăsăm administrarea celor sacre în sarcina celor care au primit ordinarea sacră. Să ne vedem fiecare de slujirea noastră. Biserica are nevoie nu numai de dirijori, dar și de clarinetiști. Noi, laicii, avem atâtea de făcut în slujirea noastră, oare Îl slujim cum trebuie ?

În sfârșit, nu cred că există ceva precum "dreptul la slujbă" ori "dreptul la Sfintele Sacramente". Asta îmi sună mai mult a ceva venit de la "drepturile omului" decât de la tezaurul credinței. Toți ne-am născut în întinăciune, dreptatea noastră este o cârpă lepădată.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote