Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Da, fiindcă, deși necurăția și mândria sunt, ambele, păcate capitale ce îl pot trimite pe om în iad, între ele e o deosebire fundamentală. Curvia este păcat omenesc, pe când mândria este păcat diavolesc. Urmarea acestui lucru este că incomparabil mai ușor scapi de necurăție, care vine de regulă din slăbiciune, decât scapi de mândrie, care afectează însăși natura ta. Am văzut frecvent curvari convertiți (așa cum am fost eu), dar nu-mi amintesc să fi văzut vreun orgolios convertit: nu spun că nu există, ci cred că sunt mult mai rari. E normal: "convertire" înseamnă, "transformare în Cristos", înseamnă literalmente să mă răsucesc din situația de umbră perversă în care eram, înspre lumină. Baza convertirii este smerenia, nu există convertire fără smerenie. La rândul ei, baza smereniei este a realiza cât ești de mic, de slab, de neputincios fără Cristos. Ei bine, curvarului îi vine mai ușor decât fudulului să fie smerit. Dacă sunt fudul, apăi cum să realizez cât sunt de mic fără Domnul ? Păi, cum adică, sunt o cârpă, sau ce ?
|
Da, asa este.
Cineva a spus (nu mai stiu cine, poate Mitropolitul Anthony Bloom) ca in iad vei intalni oameni cu toate calitatile, in afara de smerenie, iar in rai oameni cu toate defectele, in afara de mandrie.
Mai este un aspect poate. Anna nu vorbea numai de curvari, ci si de obserati, de libidinosi care calca puritatea si frumusetea date de Dumnezeu in picioare, poate si de sadici.
Cred insa ca si patimile astea pot fi transformate intru Hristos, desi este poate mai greu decat cu curvia simpla. Baniesc din cate stiu despre el ca Lewis se referea la toate aceste aspecte.
In exemplul pe care l-am dat, accentul e pus pe transformarea animalului scarbos in armasar puternic. Spun asta ca incrajare pentru Anna.