Citat:
În prealabil postat de iustin10
Daca te uiti in urma cand am zis eu de sfintele Taine ai punctat tu cu Impartasirea.Iar cand am zis eu de impartasire ,tu te intorci la mirungere.
|
Eu nu te-am contrazis, am zis ca inceputul primirii harului este Botezul si Mirungerea. Iar harul este si in celelalte Sfinte Taine, iar in Impartasanie primim si pe Hristos.
Citat:
Da ,dar nimeni nu a zis ca primesc har prin fapte.Asta mi-o tot atribui mie desi eu nu o sustin.
|
Nici nu am spus eu asta, tu ai spus invers, ca faptele bune se fac doar cu har.
Citat:
În prealabil postat de iustin10
Si nici ca faptele lor nu sunt total bune nu cred. Pot fi la fel de bune ca ale unui ortodox, lipseste doar adorarea lui Hristos.
Adica ce? Un pagan nu poate fi mai bun ca tine? Cata mandrie poti avea?
Poate fi mai bun.Odata ce eu zic ca sunt ultimul dintre oameni,la rugaciunea de smerenie,inseamna ca si pe pagani i-am covarsit cu pacatele mele. Dar tu ai ceva mult mai mare decat paganul.Ai speranta si lasarea in voia lui Hristos.Aceea paganul nu o are.
Glumesc, e vorba de ziua in care o sa ii accepti pe pagani si nu o sa ii mai mustri cu vorbele ,atunci credinta ti-a migrat din cunostinta in inima.
|
Aceeasi prejudecata din ecumenism, marturisirea adevarului inseamna mandrie si lipsa de bunatate. Unde ai vazut ca am mustrat un pagan, sau chiar un ateu? Ideile astea moderniste (cum le spun unii catolici), noi le spunem ecumeniste, duc la conceptia ca daca spui ca ortodoxia e adevarul ii urasti pe alti oameni. Daca si critici invatatura unui cult e deja ceva foarte rau. Un pagan nu are niciun har, nu are mai mult. In primul rand harul interior se primeste doar prin Botez si Mirungere, nici noi nu avem har tot timpul. Harul exterior il ajuta pe un om si il lumineaza sa afle adevarul si sa vina in comuniune cu Domnul.
Asadar, daca cineva spune ca ortodoxia este calea spre mantuire nu inseamna ca ii uraste sau dispretuieste pe ceilalti, dimpotriva.