Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.08.2012, 00:21:21
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Harul de fapt vine prin toate Sfintele Taine, iar inceputul este Mirungerea.
.
Suntem culmea ! Daca te uiti in urma cand am zis eu de sfintele Taine ai punctat tu cu Impartasirea.Iar cand am zis eu de impartasire ,tu te intorci la mirungere.
.
Citat:
Protestantii nu au aceeasi intelegere ca noi in privinta harului, din cate am inteles e un fel de binecuvantare la ei.
.
Da ,aici asa este. Harul este har,este dar ,este energie. Harul te transforma.Fara har nu faci nimic. Si picatura aia de ulei si frimitura aia de paine fac diferenta
Pentru ca harul vine din exterior ,dar trebuie ca si noi sa il vrem
Citat:
Ortodoxa, nu ii ajuta sa fie hindusi mai buni. Asadar, cine are inima curata si face fapte bune, la fel ca sf. Cornelie, Domnul ii trimite harul chemator. Si punctul final este botezul in BO.Asadar orice fapta buna este fapta buna, un om e capabil sa o faca datorita vointei si libertatii. Dar nu poate primi in interior harul neaparat necesar pentru mantuire. Nici noi nu il primim pentru faptele noastre, ci ne e dat gratis, il primim la Botez si Mirungere.
Deci omul ca mai face cateva fapte bune nu poate fi ca Adam inainte de cadere, el nici nu mai constientizeaza cand pacatuieste. De aceea spunem ca cei din Vechiul Testament mergeau in Iad, chiar daca erau prooroci. Tocmai de aceea a venit Iisu si ne-a trimis harul, pentru ca oamenii nu mai erau capabili sa il primeasca in interior.
Da ,dar nimeni nu a zis ca primesc har prin fapte.Asta mi-o tot atribui mie desi eu nu o sustin. Si nici ca faptele lor nu sunt total bune nu cred. Pot fi la fel de bune ca ale unui ortodox, lipseste doar adorarea lui Hristos.
Adica ce? Un pagan nu poate fi mai bun ca tine? Cata mandrie poti avea?
Poate fi mai bun.Odata ce eu zic ca sunt ultimul dintre oameni,la rugaciunea de smerenie,inseamna ca si pe pagani i-am covarsit cu pacatele mele. Dar tu ai ceva mult mai mare decat paganul.Ai speranta si lasarea in voia lui Hristos.Aceea paganul nu o are .
Si intr-o zi o sa ai si faptele, dar numai in ziua cand o sa ma accepti si pe mine:P
Glumesc, e vorba de ziua in care o sa ii accepti pe pagani si nu o sa ii mai mustri cu vorbele ,atunci credinta ti-a migrat din cunostinta in inima.
Harul tau e mult mai mare ca al paganilor. Paganii iti pot da un pahar cu apa.Tu le poti darui iertare intelegere ,si ajutor. Esti pregatit?
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 15:47:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Daca te uiti in urma cand am zis eu de sfintele Taine ai punctat tu cu Impartasirea.Iar cand am zis eu de impartasire ,tu te intorci la mirungere.
Eu nu te-am contrazis, am zis ca inceputul primirii harului este Botezul si Mirungerea. Iar harul este si in celelalte Sfinte Taine, iar in Impartasanie primim si pe Hristos.
Citat:
Da ,dar nimeni nu a zis ca primesc har prin fapte.Asta mi-o tot atribui mie desi eu nu o sustin.
Nici nu am spus eu asta, tu ai spus invers, ca faptele bune se fac doar cu har.
Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Si nici ca faptele lor nu sunt total bune nu cred. Pot fi la fel de bune ca ale unui ortodox, lipseste doar adorarea lui Hristos.
Adica ce? Un pagan nu poate fi mai bun ca tine? Cata mandrie poti avea?
Poate fi mai bun.Odata ce eu zic ca sunt ultimul dintre oameni,la rugaciunea de smerenie,inseamna ca si pe pagani i-am covarsit cu pacatele mele. Dar tu ai ceva mult mai mare decat paganul.Ai speranta si lasarea in voia lui Hristos.Aceea paganul nu o are.
Glumesc, e vorba de ziua in care o sa ii accepti pe pagani si nu o sa ii mai mustri cu vorbele ,atunci credinta ti-a migrat din cunostinta in inima.
Aceeasi prejudecata din ecumenism, marturisirea adevarului inseamna mandrie si lipsa de bunatate. Unde ai vazut ca am mustrat un pagan, sau chiar un ateu? Ideile astea moderniste (cum le spun unii catolici), noi le spunem ecumeniste, duc la conceptia ca daca spui ca ortodoxia e adevarul ii urasti pe alti oameni. Daca si critici invatatura unui cult e deja ceva foarte rau. Un pagan nu are niciun har, nu are mai mult. In primul rand harul interior se primeste doar prin Botez si Mirungere, nici noi nu avem har tot timpul. Harul exterior il ajuta pe un om si il lumineaza sa afle adevarul si sa vina in comuniune cu Domnul.
Asadar, daca cineva spune ca ortodoxia este calea spre mantuire nu inseamna ca ii uraste sau dispretuieste pe ceilalti, dimpotriva.
Reply With Quote
Vechi 07.09.2012, 16:12:34
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Arrow

Cătălin, am văzut acest răspuns al tau pe topicul cu "Gândurile despre dogmatica..." Dacă poți, explică-mi și mie pe scurt, te rog, ce-i cu ecumenismul ăsta (că n-am răbdare să citesc zecile de pagini care s-au scris pe-aici).

Citat:
Cezar, daca scrii ceva critic despre catolicism o sa se simta cativa catolici, daca scrii despre penticostalism o sa fie unii penticostali deranjati, daca scrii despre ecumensim o sa fie deranjati cei ce au conceptii liberale. Asta am facut si asta s-a intamplat pana acum. Alternativa ar fi fost sa nu mai scriu nimic, doar despre flori, vreme, etc. Si de obicei cei ce au pareri asemanatoare se simt solidari. Unii sunt mai agresivi. Alternativa ti se pare viabila?
Eu am concepții destul de liberale (unele), oare oi fi ecumenistă? Probabil că da, pentru că și la Biserică am auzit că ne rugăm ca toți să fie una. Oare preotul o fi ecumenist, fără să ne spună și nouă? Dar e adevărat că nu ne rugăm cu cei ne-ortodocși.
Reply With Quote
Vechi 07.09.2012, 17:10:22
antoniap
Guest

Implicit

Asa cum reiese si din basmul romanesc ,,Sarea in bucate'', dulcegariile de orice fel pot fi daunatoare. Smerenia sa nu se confunde cu prostia, asa cum spunea parintele Iustin Parvu, iar politetea sa nu se confunde cu lasitatea. Uneori chiar este nevoie sa spunem lucrurilor pe nume, chit ca putem fi etichetati intr-un fel sau in altul. Nefiind pe placul lumii, daca marturisim adevarul in apararea Bisericii Ortodoxe, putem fi pe placul lui Dumnezeu.

Nu e rau sa dregem frazele cu sare duhovniceasca in asa fel incat sa sune decent, dar fara a face compromisuri de ordin dogmatic.

Pentru noi, ortodocsii, ecumenismul este daunator. E ca o rugina care degradeaza treptat metalul pana-l distruge.

Sfantul Apostol Pavel ne spune clar cum sa se poarte un dialog cu cei cazuti in ispita sectelor sau in alte ispite:

"De va cadea un om in vreo greseala, voi, cei duhovnicesti, indreptati-l pe unul ca acesta cu duhul blandetii, luand seama la tine insuti, ca sa nu cazi si tu in ispita" (Galateni 6, 1).

Daca vrem sa facem in alt mod, adica sa primim ,,indreptari''de la alte secte si culte in loc sa indreptam, aceasta este ascultare lasa si o tradare a invataturii apostolesti.

Last edited by antoniap; 07.09.2012 at 17:12:36.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2012, 06:28:18
Laura19
Guest

Implicit

Noi ortodocsii suntem ptr. unitate, dar intr-una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica. Noi ne rugam mereu ptr. ca toti oamnii sa vina la dreapta credinta. Dar nu dorim sa distrugem persoana. Ecumenismul, din pacate, nu a plecat de la niste duhovnici traitori si credinciosi, a plecat de la politicieni si acestia au reusit sa ademeneasca, sa corupa, sa compromita pe unii din cleririci si preoti. Ei si stim f. bine ca unde isi baga nasu politica ceva nu e bine. O singura religie, un singur stat, un singur conducator- asta vor ei. Ori noi nu ne putem lepada de Hristos ptr. asa zisa dragoste de aproapele, care astazi este f.mult bagat pe gat. S-a ajuns la o exploatare. Asa faceau si securistii prin puscarii, scoteau un verset din NT si il manipulau in scopurile lor. Despre ecumenism se poate spune multe, caci nu a inceput acum, a inceput de prin sec.XIX-XX, iar o miscare si o proclamare impotriva lor s-a facut inca din 2003,in Romania. Toti duhovnici mari romani,sarbi,greci,rusi,din Athos sunt impotriva ecumenistilor.

Despre ecumenism se poate citit aici-asta daca se doreste a se afla mai multe-: http://mirem.ro/
http://www.antiecumenism.8k.com/
http://www.ortodoxia.8k.com/
Reply With Quote
Vechi 08.09.2012, 10:39:06
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Asa cum reiese si din basmul romanesc ,,Sarea in bucate'', dulcegariile de orice fel pot fi daunatoare. Smerenia sa nu se confunde cu prostia, asa cum spunea parintele Iustin Parvu, iar politetea sa nu se confunde cu lasitatea. Uneori chiar este nevoie sa spunem lucrurilor pe nume, chit ca putem fi etichetati intr-un fel sau in altul. Nefiind pe placul lumii, daca marturisim adevarul in apararea Bisericii Ortodoxe, putem fi pe placul lui Dumnezeu.

Nu e rau sa dregem frazele cu sare duhovniceasca in asa fel incat sa sune decent, dar fara a face compromisuri de ordin dogmatic.

Pentru noi, ortodocsii, ecumenismul este daunator. E ca o rugina care degradeaza treptat metalul pana-l distruge.

Sfantul Apostol Pavel ne spune clar cum sa se poarte un dialog cu cei cazuti in ispita sectelor sau in alte ispite:

"De va cadea un om in vreo greseala, voi, cei duhovnicesti, indreptati-l pe unul ca acesta cu duhul blandetii, luand seama la tine insuti, ca sa nu cazi si tu in ispita" (Galateni 6, 1).

Daca vrem sa facem in alt mod, adica sa primim ,,indreptari''de la alte secte si culte in loc sa indreptam, aceasta este ascultare lasa si o tradare a invataturii apostolesti.
Ce intelegea Ap. Pavel prin greseala dupa parerea dvs.? Dar prin erezie?
Reply With Quote
Vechi 08.09.2012, 14:22:24
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Ce intelegea Ap. Pavel prin greseala dupa parerea dvs.? Dar prin erezie?
,,Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!''

Exista ceva de obiectat in acest sens? Greseala e greseala indiferent cine ar savarsi-o. Pai, daca ne apucam sa relativizam totul, Ii punem la indoiala si cuvintele lui Iisus! Adica punem la indoiala cuvintele Sf. Apostol Pavel, ca sa capete mai multa greutate cuvintele noastre? Parca a mai incercat cineva sa faca ceva asemanator:

Predica la Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Ne raportam la Noul Testament, la poruncile evanghelice, la Crezul ortodox si la invataturile Sfintilor care ne-au invatat cum sa-L purtam pe Iisus in inimile noastre si cum sa ne aparam credinta. Cercetam si niste indreptare de spovedanie si vedem cate greseli facem pe minut. Unul pentru mireni si unul pentru calugari. Cate ganduri, vorbe si fapte prin care gresim fata de Dumnezeu si fata de aproapele!

Sfantul Apostol Pavel intelegea prin greseala ceea ce intelegea si Iisus, asa cum rezulta din ceea ce a scris. Nu uita sa se vada pe sine cel mai mic, agonisindu-si astfel smerenie, deoarece cu fiecare prilej isi amintea cum ii prigonise pe crestini. A inteles ca are o misiune divina si a indeplinit-o in smerenie, invatand, intarind in credinta si dojenind.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2012, 17:21:27
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
,,Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!''

Exista ceva de obiectat in acest sens? Greseala e greseala indiferent cine ar savarsi-o. Pai, daca ne apucam sa relativizam totul, Ii punem la indoiala si cuvintele lui Iisus! Adica punem la indoiala cuvintele Sf. Apostol Pavel, ca sa capete mai multa greutate cuvintele noastre? Parca a mai incercat cineva sa faca ceva asemanator:

Predica la Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Ne raportam la Noul Testament, la poruncile evanghelice, la Crezul ortodox si la invataturile Sfintilor care ne-au invatat cum sa-L purtam pe Iisus in inimile noastre si cum sa ne aparam credinta. Cercetam si niste indreptare de spovedanie si vedem cate greseli facem pe minut. Unul pentru mireni si unul pentru calugari. Cate ganduri, vorbe si fapte prin care gresim fata de Dumnezeu si fata de aproapele!

Sfantul Apostol Pavel intelegea prin greseala ceea ce intelegea si Iisus, asa cum rezulta din ceea ce a scris. Nu uita sa se vada pe sine cel mai mic, agonisindu-si astfel smerenie, deoarece cu fiecare prilej isi amintea cum ii prigonise pe crestini. A inteles ca are o misiune divina si a indeplinit-o in smerenie, invatand, intarind in credinta si dojenind.
Pentru a sta bine, o conditie esentiala este a intelege ce este greseala. De la venirea Domnului Iisus incoace, tot mai multe greseli s-au adunat in manualele de spovedanie si in canoane, mai ales in canoane. De aceea va intrebam.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2012, 20:19:52
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Cătălin, am văzut acest răspuns al tau pe topicul cu "Gândurile despre dogmatica..." Dacă poți, explică-mi și mie pe scurt, te rog, ce-i cu ecumenismul ăsta (că n-am răbdare să citesc zecile de pagini care s-au scris pe-aici).

Eu am concepții destul de liberale (unele), oare oi fi ecumenistă? Probabil că da, pentru că și la Biserică am auzit că ne rugăm ca toți să fie una. Oare preotul o fi ecumenist, fără să ne spună și nouă? Dar e adevărat că nu ne rugăm cu cei ne-ortodocși.
Mirela, toti preotii se roaga sa fim una, se refera la membrii Bisericii Ortodoxe. Toti credinciosii (ortodocsi) sunt uniti prin har si sunt membre ale Trupului lui Hristos, care e Biserica.
Pe scurt ecumenismul vrea sa spuna ca ortodoxia e una dintre denominatiunile crestine, toate avand mici diferente intre ele dar sunt cam la fel (asta e ecumenismul radical). Sau ecumenismul mai moderat, ca noi suntem cei mai buni, dar si ceilalti au partea lor, au doar niste neintelegeri. Adica ori e dreapta credinta ori e erezie nu are insemnatate prea mare, toti ajung tot in Rai.
Biserica Ortodoxa spune dintotdeauna ca ortodoxia este the One and Only, nu numai the One. Celelalte culte sunt desprinse din Trupul lui Hristos, nu au har si se adreseaza mai mult mintii si sentimentelor. Uite ca ti-am scris si ceva in engleza, sa adaptez mesajul :)

Last edited by catalin2; 08.09.2012 at 20:22:58.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2012, 22:22:47
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
Biserica Ortodoxa spune dintotdeauna ca ortodoxia este the One and Only, nu numai the One. Celelalte culte sunt desprinse din Trupul lui Hristos, nu au har si se adreseaza mai mult mintii si sentimentelor. Uite ca ti-am scris si ceva in engleza, sa adaptez mesajul :)
Eram gata să zic că gata, e clar, nu sunt ecumenistă! :)
Dar eu mai cred și că toți oamenii își vor găsi un locșor acolo în Rai, din mila lui Dumnezeu !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04
Ecumenism ancah Biserica Ortodoxa Romana 206 31.05.2010 03:51:19
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 16:10:49
Ecumenism Iacov Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 178 08.10.2007 20:02:36
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 09:35:57