View Single Post
Vechi 01.09.2012, 02:16:46
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Panerezie, cum o numea Par. Staniloae citandu-l pe sf. Iustin Parvu.
Ești sigur că l-a citat Stăniloae pe sf. Iustin Pârvu? Nu cumva pe alt Iustin, Popovici al sârbilor? Văd că niști funcția "parrot" nu mai face față elanului mărturisirii tale. Citatul ăsta celebru este scos din context și folosit în scopul propagandistice, ca și devalorizarea cuvântului "ecumenic" de partea cealaltă . Stăniloae se referea la programul ideologic al consiliului mondial al bisericilor, un fel de ONU al confesiunilor și graba stupidă cu care unele autocefalii ortodoxe s-au grăbit să adere la structura respectivă.
Îmi arăți și mie un text al meu care să-ți probeze acuzația de "idei ecumeniste"? Că eu ți-am arătat cel puțin o postare prin care am arătat că m-ai nedreptățit!

Citat:
In ce descrii e vorba de praxie, nu de ortodoxie
Dar oare pot fi despărțite, în viețuirea creștină autentică , doxa de praxis?

"Învățătura faptelor este mult mai vrednică decât cea a cuvintelor". ( Sfântul Vasile cel Mare)

Citat:
doar in pietismul ecumenist e ortopraxie fara ortodoxie.
Ar vrea ei! Văd totuși că ești plin de admirație pentru obiectul urii tale!

Citat:
Un nestiutor ce se converteste la ortodoxie prima data invata si marturiseste dreapta credinta
Mai nou neștiutorii sunt incredibil de nerăbdători să-i învețe pe alții neștiința lor.

Citat:
ca numai acuza, nu da si vreo explicatie.
Hai, măi, chiar nicio explicație?

Uite una din luna mai curent, dintr-o discuție la care ai participat și tu:

Dacă am încercat să scot în evidență punctele slabe ale unui mod de a gândi lucrurile, n-am făcut-o ca să impun niște conținuturi gata preparate, ci pentru a stimula o căutare continuă a fiecăruia de a înțelege pe cont propriu informațiile experimentate și transmise de alții. Nu ne folosește la nimic postura de colportori mentali ai Tradiției autentice (cazul nostru, al ortodocșilor) sau de roboți etici ale formelor ei îmbucătățite (catolicii și disidenții lor din mozaicul vetero și neo protestant).

”Avva Antonie a zis: într-o zi în care ședeam așezat lângă Avva Arfat, o fecioară a venit la noi și spuse: Părinte am postit două sute de săptămâni, mâncând doar la șase zile, am învățat pe derost Noul și Vechiul Testament, ce-ar mai trebui să fac?”. Zis-a bătrânul:”Disprețul este pentru tine ca onoarea?”. Ea spuse: ”Nu”, ”Pierderea ca și câștigul, străinii ca și părinții, sărăcia ca și bogăția?”. Ea zise:”Nu”. Bătrânul hotărî: ”Deci nu ai postit mâncând la șase zile, nici nu ai învățat Noul și Vechiul Testament, ci te amăgești singură. Du-te și muncește pentru că n-ai nicio virtute.”

Last edited by Mihailc; 01.09.2012 at 03:42:21.
Reply With Quote