Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Ești sigur că l-a citat Stăniloae pe sf. Iustin Pârvu? Nu cumva pe alt Iustin, Popovici al sârbilor?
Dar oare pot fi despărțite, în viețuirea creștină autentică , doxa de praxis?
|
Corect, e vorba de sfantul Iustin Popovici, parintele Iustin traieste inca. Ca tot a venit vorba ce spune Parintele Iustin Parvu despre cartea sfantului Iustin Popovici: „Dacă nu vom mărturisi Adevărul și Ortodoxia după învățătura Cuviosului Părinte Iustin Popovici, nu ne mântuim”. Poate e si o mica exagerare, dar vezi cat pret pun parintii pe invatatura? Numai ecumenismul cauta sa o dizolve sau sa o relativizeze, ca sa se incadreze si ei, protestantii. Asta au cautat de la Luther incoace, fiind exclusi din BC (pe care o considerau singura Biserica) au cautat sa se incadreze si ei pe undeva. Iata si cartea despre care e vorba, a sfantului Iustin Popovici, "Biserica ortodoxa si ecumenismul"
http://tineretulortodox.md/wp-conten...cumenismul.pdf Abia in partea a doua a cartii e vorba de ecumenism, in prima parte sfantul descrie invatatura ortodoxa despre Biserica, e considerat unul din cei mai mari teologi ai sec. XX.
Sfantul Iustin a influentat majoritatea duhovnicilor de la noi. Parintele Celopa i-a cerut sfatul daca sa mearga la Muntele Athos, iar sfantul l-a sfatuit sa ramana in tara, unde au oamenii nevoie de invatatura lui. Parintele Iustin Parvu a spsu ce scrie in acel citat. Parintele Papacioc il citeaza si spune ca marturiseste invatatura lui despre Biserica si mantuire. Parintele Staniloae il citeaza si el.
Daca te referi la citatul parintelui Staniloae nu e scos din context, unii il dau integral, altii doar prima parte. Iata si continuarea (am mai scris-o pe forum): "Eu il socotesc produsul masoneriei, iara relativizeaza adevarul, credinta adevarata." Miscarea ecumenista are o activitate exterioara (intruniri, intelegeri, etc.) dar si o dogma. Erezie se refera doar la o dogma.
In continuare parintele spune si despre devierile din alte culte.
Rar am vazut pe un ortodox care are si unele idei ecumeniste sa isi dea seama ca le are, pentru ca daca si-ar da seama ca sunt gresite nu le-am mai avea. Chiar cand am zis despre MariS am fost uimit sa vad ca unele persoane nu le vedeau ca ecumeniste, cand era ceva evident. Se pare ca nu se se stie care sunt acestea si se pleaca doar de la ecumenismul radical, ca toate cultele sunt la fel, ca doar acesta e ecumesnismul. Dar ecumenismul nu spune doar sa schimbam toata invatatura, ci sa o relativizam, sa o adaptam in unele puncte, ca sa incapa toate cultele impreuna. Nu spune neaparat sa ne consideram egali cu penticostalii (dar spune si asta, pentru cei ce o accepta), ci sa spui ca ortodoxia e cea mai buna, dar si penticostalii sunt si ei oarecum, au doar niste neintelegeri care afecteaza un pic dreapta credinta. Dar cum in ecumenism, invatatura e sublima, dar pe locurile din spate si intelegerea e pe primul loc, nu au mare importanta aceste rataciri ale penticostalilor. Astfel si dreapta credinta si erezia duc la acelasi rezultat, mantuirea, deci sunt ceva facultativ.
Nu a spus nimeni ca doar cu doxa se face ceva, dar vezi ca invers e mai rau, fara doxa nu se face nimic. Ortodoxia e fundatia pe care se construieste, fara baza nu exista constructie. Dar si credinta, ea insasi e o fapta buna, si chiar cea mai importanta. Marturisirea adevarului a facut intotdeauna sfinti, unii chiar neavand prea mult timp de praxie. De exemplu filozofii chemati pentru a vorbi cu Sfanta Ecaterina, in urma aratarii dogmei acestia au crezut si imediat au fost executati, sunt sfinti. In schimb vedem ca teologi care cunosteau multe scrieri au ajuns sa aiba si devieri. Arie era un teolog si era si mare rugator si postitor, dar invatatura era gresita.
De aceea marturisim ce spun sfintii, si nu ce rationam noi, pentru ca aceia au dreapta praxie si ortodoxie, noi s-ar putea sa nimerim alta doxa din cauza pacatelor noastre.
Citatul dat de tine se refera la ortopraxie, indispensabila pentru mantuire. Nu spune ca ortodoxia nu e importanta, orice credincios virtuos, pacatos marturiseste dreapta credinta, altfle nici macar la spovedanie nu merge, daca nu stie ca spovedania e importanta.