View Single Post
Vechi 06.09.2012, 14:27:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Cătălin, pentru că după cum mărturisești consideri că cel mai mare pericol care amenință Ortodoxia este ecumenismul, aș vrea să-ți pun niște întrebări, mai ales având în vedere că citezi îndeosebi din anumiți autori, la care sper să răspunzi deschis.
Ce părere ai despre Părintele Stăniloae? Ai citit dogmatica sa? sau altceva din opera sfinției sale. Face parte dintre scriitorii tăi preferați? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?
Aceleași întrebări în legătură cu alți teologi contemporani: Losky, Schmemann, Evdokimov. I-ai citit?
Cum îi privești din perspectiva ecumenismului?
Pun întrebările astea și din cauza nedumeririi pe care o am cu privire la faptul că știu că Teologia dogmatică a părintelui Stăniloae nu se studiază la facultatea de teologie din București. Mă întreb dacă lucrul ăsta se întâmplă din cauză că există niște semne de întrebare cu privire la opera sa.
Problema in ortodoxie mai e si secularimsul, dar si ecumenismul, pentru ca aduce invataturi gresite fata de invatatura ortodoxa. Cum vezi sinoadele s-au tinut cand aparea o invatatura gresita, deci era ceva deosebit de important acest lucru.
Imi place foarte mult parintele Staniloae, ma uit si la video chiar daca le-am mai vazut ce cateva ori.
In rest luam de la teologi tot ce e in concordanta cu invatatura Bisericii, pentru ca au fost si teologi care au mai sustinut si pareri personale. DE exemplu au fost teologi rusi care au afirmat o invatatura asemantoare Filioque, sau care au spsu ca nu e o erezie (pe la sfarsitul sec. XIX). Unii teologi vin din filozofie, dar adevarii teologi sunt sfintii, care imbina si sfintenia cu teologia. De aceea acestia sunt pe primul loc.
In legatura cu teologii rusi enumerati, am gasit un articol interesant, care ma ajuta sa inteles si ce am citit pe forum despre Yannaras: http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...emica-moderna/
Scrie ca unii rusi plecati din cauza bolsevicilor au luat contactul cu spirtualitatea catolica si protestanta in Franta si au incercat o renastere patristica, cum catolicii aveau si ei o reintoarcere la izvoare. Dar preocupati de inlaturarea influentelor catolice au alunecat putin spre protestantism, adoptand un modernism teologic. "Aceasta, după părerea Părintelui Serafim, descria însuși modul de abordare al moderniștilor purtători de cuvânt ai ortodoxiei: ei nu readuceau ortodoxia la o presupusă puritate pierdută, ci o „renovau” conform concepției moderne. "
"Desi dezavuează roadele Reformei, ei fac de fapt exact ceea ce spusese Guenon ca face protestantismul."

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam tot ce este bun, dar pentru asta trebuie sa stim ce este bun, adica sa cunoastem invatatura Bisericii. Si adevarul este ca e mia placut sa citesti scrierile unor sfinti, stiind ca acestia au fost apoi canonizati.
Reply With Quote