Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Extremele in ceea ce priveste cultul Maicii Domului nu sunt bune.
Astfel pretentia de a exagera preacinsitrea (supravenerearea) pana la confundarea (amestecarea) cu adoratia, in numirea (considerarea) Maicii Domunlui "co-mantuitoare" specifica romano-catolicsimului este eronata (din punct de vedere filocalic), precum si pretenita de minimalizare si eliminare a preacinsitrii Maicii Domnului, specifica cultelor protestante si neo-protestante este de asemnea eronata (din punct de vedere filocalic).
|
"I-am povestit totul părintelui Paisie, care mi-a spus:
-Nu te nelinisti, este acelasi lucru... Să spui de acum „
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieste-mă“. Este acelasi lucru..."
Nu este greșit să apelăm la Sfinți și la Preasfînta Maică pentru mîntuire, dacă înțelegem corect sensul acestui cuvînt. Această cerere este sinonimă cu a spune "Preasfîntă, scapă-mă, salvează-mă
cu rugăciunile tale!" Mîntuirea este izbăvirea de orice fel de rău, fizic sau duhovnicesc, temporar sau veșnic.
Da, este păcat să-L substituim pe Dumnezeu cu Sfinții sau cu Preasfînta Fecioară. Nici o creatură nu are har de la sine, ci doar rutează harul divin către noi, Dumnezeu răspunzînd îndată la rugăciunile lor. Ajutorul tot de la Dumnezeu vine, dar prin intermediul Bisericii lucrătoare, prin mijlocirea Sfinților din Ceruri și de pe Pămînt.
Trebuie să înțelegem bine lucrurile acestea și pentru a putea răspunde corect provocărilor eterodocșilor care înțeleg prost cinstirea Sfinților și rugăciunile noastre către ei.
Pentru rugăciunile Sfinților și ale Născătoarei de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu Celui viu, miluiește-ne și ne mîntuiește pe noi de orice rău, acum și în vecii vecilor. Amin.