Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Draga Iustin,
Botezul si Impartasania cu Trupul si sangele Domnului nu este numai la ortodocsi si oricum ideea era alta: conform celor spuse de toti ceilalti ortodocsi aici, nu exista decat o singura Cale: nu ai botez ortodox si Impartasanie ortodoxa, crapi in Iad. Ori Domnul nu a spus ca dupa botezul ortodox isi va recunoaste ucenicii, ci dupa iubirea avuta fata de altii. Cand un ortodox vine sa imi spuna ca fara botezul ortodox, omenirea, adica covarsitoarea majoritate a globului, este condamnata la Iadul vesnic, iti dai seama cata iubire vad eu in inima aceluia... Pur si simplu nu a inteles nici botezul propriu si nici nimic altceva...
|
Da ,nici mie nu imi suna bine ,aceasta excludere care o fac ortodocsii,desii si eu sunt ortodox.
Si eu sunt convins ca singura cale de a incepe viata in Hristos este Botezul,si ca singurul Botez adevarat este cel ortodox,ca intruneste toate conditiile botezului din biserica primara.
Dar imi ajunge sa afirm atit. Nu as folosi aceasta taina,ca sa spun despre altii ca sunt in afara lui Hristos.Ci as folosi aceasta taina,doar ca sa arat cat de minunata este si cat cred in ea,si cat de mult cred ca boteezul ortodox este adevaratul botez,in fata celor care au cunoscut diverse alte botezuri
Este efectiv un dialog copilaresc intre voi.Tu te incapatinezi sa te opresti la dreptatea care o vezi tu si la gandirea logica ,animata bineinteles de o mare dragoste in Hristos. Iar ceilalti se incapatineaza sa foloseasca doar aspectele negative,de excludere ale ortodoxiei ,facnd-o si mai greu de acceptat de cineva .Dar si ei au de fapt dragoste si credinta in Hristos,caci a accepta ceva aparent minoritar,respins de ceilalti si greu de inteles,implica multa credinta.
Tu vorbesti de dragostea in Hristos si bine faci .Iar ei respingand aceasta dragoste a ta ,si nevazind valoarea celor spuse de tine ,se ratacesc. Pe de alta parte ,in loc ca tu sa intelegi si pozitia ortodoxa,atit de dificila si greu de pozitionat in lumea actuala, te limitezi la argumente rationaliste ,care te tin departe de misterul inexplicabil al credintei celei drepte.
Cea mai justa cale mi s-ar parea sa ai dragostea ta si cunostintele lor
Si nu ca ei sa incerce sa ingroape ceea ce tu spui bun,si tu sa ignori cu o logica de topor,ceea ce ei si traditia spun pretios.
De fapt e f simplu de combatut pozitia ta :
Sunt de acord cu tot ceea ce spui tu despre Hristos,esti plina de cunostinta a dragostei adevarata ,dar hai sa iti arat ceva mai mult decat atit .
Hai sa vezi ca dragostea lui Hristos nu are sfarsit ,si de abia ai inceput sa o gusti.Hai la taina spovedaniei ,hai la spitalul maslului ,hai la izvorul rugaciunilor sfinitilor .Si mai ales hai la marea cina imparateasca,unde nu se maninca paine care inchipuie jertfa ,ci se maninca insusi Hristos. Cine ti- mai oferit din trupul Domnului ? Cand te ai mai atins de El ?
De mult,in copilarie....Iata Domnul te vrea inapoi.
Lasa oamenii,lasa parerile lor inguste ,hai la izvorul adevarului ,vino singura sa te convingi ,te astept sa facem turul minastirilor ,si apoi ai sa vezi cum inima ta se va umple de dragoste si mai multa decat ai acum ,chiar mai multa decat poate vedea simpla si umana gandire logica