Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Cătălin, am văzut acest răspuns al tau pe topicul cu "Gândurile despre dogmatica..." Dacă poți, explică-mi și mie pe scurt, te rog, ce-i cu ecumenismul ăsta (că n-am răbdare să citesc zecile de pagini care s-au scris pe-aici).
Eu am concepții destul de liberale (unele), oare oi fi ecumenistă? Probabil că da, pentru că și la Biserică am auzit că ne rugăm ca toți să fie una. Oare preotul o fi ecumenist, fără să ne spună și nouă? Dar e adevărat că nu ne rugăm cu cei ne-ortodocși.
|
Mirela, toti preotii se roaga sa fim una, se refera la membrii Bisericii Ortodoxe. Toti credinciosii (ortodocsi) sunt uniti prin har si sunt membre ale Trupului lui Hristos, care e Biserica.
Pe scurt ecumenismul vrea sa spuna ca ortodoxia e una dintre denominatiunile crestine, toate avand mici diferente intre ele dar sunt cam la fel (asta e ecumenismul radical). Sau ecumenismul mai moderat, ca noi suntem cei mai buni, dar si ceilalti au partea lor, au doar niste neintelegeri. Adica ori e dreapta credinta ori e erezie nu are insemnatate prea mare, toti ajung tot in Rai.
Biserica Ortodoxa spune dintotdeauna ca ortodoxia este the One and Only, nu numai the One. Celelalte culte sunt desprinse din Trupul lui Hristos, nu au har si se adreseaza mai mult mintii si sentimentelor. Uite ca ti-am scris si ceva in engleza, sa adaptez mesajul :)