Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
În cazul în care nu ați observat: învățământul a fost scos de sub jurisdicția Bisericii. În România, s-a întâmplat cam de la Cuza încoace. În schimb, de cultul divin nu se ocupă statul. Pe ăsta, încă nu l-au scos de sub epitropia Bisericii, deocamdată. Acesta e motivul pentru care Biserica face în primul rând biserici. Când veți găsi normal ca Ministerul Învățământului să construiască lăcașe de cult, atunci am să găsesc potrivit ca Biserica să-i dea o replică, construind școli.
Vedeți, asta mă enervează citind acest topic. Oameni care nu au deschis, în toată viața lor, nici măcar o gogoșerie, își îndreaptă degetul acuzator asupa Bisericii Ortodoxe, acuzând pe "înalții prelați" că nu deschid școli. Ca și când înalții prelați ar avea chemarea să deschidă școli, și nu laicatul. Îmi pare rău să vă spun că nu e așa. Înalții prelați, în virtutea misiunii lor magisteriale, au menirea de a deschide seminare teologice și facultăți de teologie. Ceea ce ei fac, chiar cu asupra de măsură. De școlile învățământului profan trebuie să se ocupe profanii.
Deci: de ce nu deschideți o școală ?
|
Ca sa raspund intrebarii ,daca as avea posibilitatile financiare adecvate,as deschide,nu una,ci mai multe scoli,ar fi suprema satisfactie a vietii....
Biserica nu construieste scoli ?? Am inteles ca sunteti Romano-Catolic.Pai dupa stiinta mea,ca sa dau exemplul meritoriu de altfel al Bisericii Catolice,mai toate scolile catolice (de la nivel de gradinita pana la universitati) din Occident sunt construite si sponsorizate din fonduri private ,donatii ale credinciosilor cat si fonduri ale bisericii ! Noi aici vorbim strict de scoli private