View Single Post
Vechi 11.09.2012, 20:41:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Otilia12 Vezi mesajul
Ca sa raspund intrebarii ,daca as avea posibilitatile financiare adecvate,as deschide,nu una,ci mai multe scoli,ar fi suprema satisfactie a vietii....
Numai în ceea ce privește fundațiile se pleacă de la cheltuirea unui capital preexistent, donat de oameni de regulă foarte bogați. În cazul asociațiilor, caracteristic lor este spiritul asociativ. Oamenii se coagulează în jurul unei idei, apoi banii vin. Cu efort, vin cu țârâita, mai târziu decât trebuie, dar vin. Luați inițiativa, vorbiți și cu alte cunoștințe cu nevoi și gândire asemănătoare cu a dv, formați un nucleu. În jurul lui vor veni și alții. Dacă am să văd un proiect fezabil, ceva mai constructiv decât "ce ar trebui să facă înalții prelați", fiți sigură că am să vin și eu cu obolul meu.

Citat:
Biserica nu construieste scoli ?? Am inteles ca sunteti Romano-Catolic.Pai dupa stiinta mea,ca sa dau exemplul meritoriu de altfel al Bisericii Catolice,mai toate scolile catolice (de la nivel de gradinita pana la universitati) din Occident sunt construite si sponsorizate din fonduri private ,donatii ale credinciosilor cat si fonduri ale bisericii ! Noi aici vorbim strict de scoli private
Absolut corect. Dar vedeți ? Fonduri private. Donații ale credincioșilor. Lor le adaugă și Biserica ceva fonduri, atunci când există. Școlile catolice, spitalele catolice, orfelinatele și alte asemenea așezăminte nu sunt la inițiativa "înalților prelați", chiar dacă ei le tutelează, fiindcă altfel nu ar mai fi catolice. Doar nu vă închipuiți că dă telefon Papa de la Roma "să se facă o școală acolo", nici episcopul nu dă decret "să se înființeze un spital dincolo", ci mereu acestea s-au făcut la inițiativa și cu munca ordinelor călugărești cu charisme speciale (biblioteci dominicane, centre de cercetare iezuite, case pentru "cei mai săraci dintre săraci" ale misionarelor carității etc). Din inițiativa și cu munca confraternităților și consororităților laice, ale asociațiilor de familii creștine, ale curiilor parohiale și ale altor moduri de asociere prin care creștinii înțeleg viața evanghelică.

Când spuneți "Biserica", nu asta înțelegeți, în fond: preoți și laici ? Preoții, în frunte cu înalții prelați, fac destule: ei învață Sfânta Doctrină, ei administrează Sacramentele, ei conduc poporul credincios spre mântuire. Dar laicii, nu au și ei slujirea lor ? Eu cred că întemeierea de școli și alte așezăminte (altele decât cele rezervate cultului) reprezintă minister laic. Sau minister călugăresc. În niciun caz minister sacerdotal. Părerea mea, nu mi-o luați în nume de rău.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote