Subiect: Inima
View Single Post
Vechi 13.09.2012, 10:18:11
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
unui copil i se poate forma, cu ajutorul asociatiei aceleia care tocmai ataca manualele scolare de religie (asociatie care duhneste de psihologi umanisti, de fapt de ipocriti cu inimi impietrite, desi dragutzi foc si dulcici si armoniosi), i se poate deci forma un caracter frumos, cum spui tu, o placere de om, o bucurie, o ce vrei... Dar locul lui poate fi in fundul iadului, pentru ca toate aceste lumesti insusiri de caracter sunt aproape invariabil o masca, necesara unei bune figuri in plan social. Si succesului, performantei, si altor obsesii si zadarnicii lumesti. Si pentru gadilarea aproape masturbatorie a narcisismului propriu. Treaba cu inima duhovniceasca, imi pare rau ca insist si poate te supar, e cu totul alta.
Sunt in asentimentul tau frate ioan cezar.

Nu cunosc prea mulute despre "inima duhovniceasca" insa sunt de parere ca "metanoia" schimbarea intelectului are impact si asupra schimbarii afectelor inimii duhonvicesti, in sensul ca devine "comoara" a inimii Hristos Iisus.
In ceea ce priveste pocaina onesta, smerenia sincera consdier adecvata urmatoarea rugaciune a Sfintilor Parinti: "Doamne ajuta-ma sa Te iubesc pe time macar atat cat iubeam inainte pacatul"! Da-mi minte drepta (intelepciune) Doamne ca sa sa lucrez voia TA macar atat cat imi foloseam inainte mintea patimas spre lucrarea pacatului...

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote