Meditand (de cand s-a deschis acest topic al Pomelnicului) asupra virtutilor celor pomeniti si asupra interdictiei pomenirii celor pacatosi, imi dau acum cu parerea(in duh) ca interdictia ar fi oarecum(si vag) justificata doar daca s-ar considera ca darurile neprihanite aduse la jertfa, sunt alaturate la intrarea mare a Trupului si Sangelui lui Iisus si pentru a imbogati anturajul sfintit, se mai pomenesc si cele mai curate "parti lumesti" prezente atunci acolo.
Tinand cont de acest aspect si punandu-l in balanta cu nevoia de sfintire a celor cu adevarat pacatosi, mi se pare ca prima solutie, cea traditionala, ar fi "neproductiva" ;i ineficienta in comparatie cu cea practicata si raspandita daca s-ar alege a fi pomenita doar una dintre ele, insa tocmai pentru a nu se face aceasta greseala se instituie o ordine a pomenirii absolut justificata si se pomeneste tot ce-i necesar; de aceea eu sunt reticent totusi fata de interdictia pomenirii chiar si la urma a celor pacatosi pentru ca asta m-ar face pe mine, cel ce judec, mai pacatos tocmai pentru ca judec.
Citat:
În prealabil postat de anita
Doamna ,un duhovnic a dat sfat prietenei mele care are fetele cam necredincioase sa treaca asa in pomelnicul pt.vii de la sf.Liturghie :
"Maria cu fetele"
...
Doamne ajuta !
|
S-a propus astfel deoarece fetele, care sunt mai tinere si deci mai "curate", se presupune ca au preluat intinarea celor cu care traiesc impreuna. Ele nu prea pot fi singurele pacatoase fiind inca sub ascultarea parintilor, deci preluand de la mama(parinti) unele greseli.
18. Domnul este îndelung-răbdător, mult-îndurat și adevărat, iertând fărădelegile, greșelile și păcatele și nelăsând nepedepsit, ci pedepsește nelegiuirile părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam.(Numerii14,18)