Citat:
În prealabil postat de UNNOOM
Ma acuzi de deturnare in conditiile in care ti-am pus o intrebare onesta ca sa-ti arat ca este imposibil din punct de vedere uman sa tii sabatul vechi testamentar!
|
Când spui "
sabatul vechi testamentar", desigur ai în minte sabatul după modelul fariseilor. Ei bine, eu propun sabatul după modelul lui Iisus. Ce zici de asta?
Citat:
Ai pomenit de "impas doctrinar" deci ai o oarecare idee de tumultul doctrinar al bisericii adventiste! Esti pe drumul ce-l bun!
|
mă refereream la impasul în care ajunge teologia "duminicalistă" și nu am dat cu parul, era o simplă observație personală , Îmi cer scuze dacă cumva te-a atins în oareșce puncte sensibile...
Citat:
Conform teologiei adventiste plata pacatului este moartea. Pacatuim daca incalcam legea... si conform teologiei adventiste, trebuie sa murim daca nu ne pocaim si de calcarea sabatului.
|
Nu [doar] "
conform teologiei adventiste", ci conform teologiei Scripturii, adică a VT (
Ezechiil 18,4) și a NT (
Romani 6,23). Conform aceleași teologii, nu "
trebuie să murim", ci
trebuie să ne
pocăim. (
Ez.33,11;
2 Petru 3,9). Corect?
Citat:
Bun! Nu este asa! Vrei argumente?
|
Sunt numai ochi și urechi.
Citat:
Deci daca eu am convingerea ca Dumnezeu nu ma pedepseste pentru calcarea sabatului, in ciuda a ceea ce cunosc despre aceasta doctrina adventista, nu voi fi pedepsit?
|
Știi desigur că pot exista și convingeri greșite. Și aici mă refer la greșelile personale, la suprimarea Duhului Sfânt din conștiința ta. Adică ai toate mijloacele la dispoziție pentru aflarea adevărului, dar tu refuzi permanent a te lăsa condus în aflarea acelui adevăr. În cazul acesta nici Dumnezeu nu te mai poate salva de osânda ce singur ți-o rostești.
Citat:
Am facut o greseala... cred ca te-ai prins care e dar ai tinun neaparat sa-mi faci observatie! Corectez finalul: dar să refuzi a munci în sabat...
|
Ei bine, am făcut și eu o greșeală: am crezut că ai închis prea repede paranteza.
Citat:
-Incepand cu cele imediat de dupa asa numita, in limbajul popular adventist, Marea Dezamagire. In care adventistii au fost divizati in adventisti de ziua a 7-a, adventisti (simpli adventisti care tineau duminca), studentii Bibliei (precursorii martorilor lui Yehova etc.
-Doctrina usilor inchise
-Doctrina Sanctuarului (si plecarea din biserica adventista a celui care a initiat-o)
-1888 (eveniment care se suprapune cu dezvoltarea penticostalismului la mase mari de oameni, acceptarea indreptatirii prin credinta simultan cu respingerea harului ieftin)
-QOD
-Geological Research
-Desmond Ford care a reusit sa atraga cu el peste 200 pastori
-Tensiunea trinitarianism-arianism
-A mai fost o conferinta in care s-au discutat despre niste tensiuni doctrinare (numele persoanei in cauza care a determinat tensiunile l-am uitat) si care a fost o mirare pentru observatorii din afara bisericii deoarece ei credeau ca o tensiune religioasa la acel nivel ar putea duce la divizarea bisericii in doua (o ramura evanghelica si o ramura traditionalista)
-Tensiuni moderne legate de hirotonirea femeilor (mentionez ca vechea generatie este anti femei pastor, noua generatie in special in vest si chiar si in Romania e pro femei pastor), acceptarea sau neacceptarea homosexualilor in biserica, tolerarea sau respingerea evolutionistilor adventisti (am intalnit multi tineri din generatia mea care resping creationismul) etc.
-"Aspectul" pestrit al adventislor la nivel mondial: adventistii negri in zonele cu negri tind spre un soi de penticostalo-adventist, anumite influente provenite de la anumite mega biserici, faptul ca adventistii din Romania sunt traditionalisti iar cei din vest liberali (din punctul asta de vedere zi-mi care sunt mai buni), abordari diferite cu privire la muzica in diferite biserici adventiste, schimbarile in moda etc.
|
Dacă acest ghiveci îl denumești pretențios "
evoluția deoctrinară adventistă", fie cum zici tu! Cunosc aceste aspecte.
Citat:
|
Șopârla asta nu are ce căuta în ghiveciul vegetarian. Un dezaxat - fie el și adventist- nu are cum să modifice "
evoluția doctrinei adventiste", oricât s-ar strădui presa.
Citat:
-Mai sunt si altele... dar sincer le-am uitat!
|
Întotdeauna m-a amuzat acest
etcaetera argumentativ, căci fi sigur nu ești primul care apelează la el.
Citat:
Este adevarat, adventistii au revolutionat sistemul medical american la fel cum quakerii si alte secte pacifiste au avut un rol important in eliberarea sclavilor nord americani! Insa ce este lipsit de fundament la adventisti nu poate sta in picioare... (sabatul nu sta in picioare din punct de vedere stiintific)
|
Oricât ar părea de ciudat, problema sabatului nu a fost ridicată și fundamentată de adventiști, acesta nefiind un punct de doctrină specific adventist (și desigur îi exclud pe evrei din această ecuație). Totuși nu înțeleg ce are a face sabatul cu știința?