Citat:
În prealabil postat de sophia
1. Nu-mi doresc exactitate pentru viata mea, pentru ca nu pot fi nici exacta si nici perfecta. Sunt doar un om si inca unul cu destule probleme si slabiciuni.
2. Am pus aceste intrebari si poate ca si altii ca mine le vor pune mereu, din generatie in generatie, pentru ca exista altii care sunt f. exacti si perfecti.
Si tocmai aceia te fac sa-ti pui intrebari, sa te simti prost si sa fii derutat in legatura cu credinta.
Am spus de fapt in postarea initiala a firului ce m-a facut sa pun aceste intrebari:
Pe un fir anterior, despre mancarea traditionala, cineva (nu spun nume), spunea cam taios ca acel cascaval de post contine totusi cazeina si deci nu este de post.
Pe urma pe alt fir, cu mai mult timp in urma, alte persoane spunea ca trebuie sa avem grija in ce fel de instalatii sunt facute produsele, ca daca sunt urme de lapte si oua si nu stiu mai ce, nu mai sunt de post.
Mai sus pe acest fir sunt tot felul de idei: ca mierea nu este de post si nici bomboanele si nici ciocolata amaruie si alte lucruri.
|
Sophia, de ce te tulburi tu pentru ce spune un forumist sau altul si te lasi judecata de ei?
Si daca te astepti sa existe consens in astfel de chestiuni, cred ca ai mult de asteptat.
Reguli exista, au fost scrise, ele trebuie sa ne slujeasca doar drept indicatie si ajutor. Altfel adaptam postul la viata noastra concreta, la putintele noastre si mai cerem ajutorul duhovnicului, care ne cunoaste si ne poate da sfaturi si in aceasta privinta.
Tu crezi ca asta o sa te intrebe Hristos la judecatza, daca ai mancat ciocolata amaruie sau cazeina in post? Si daca nu crezi, de ce te tulburi?
Eu, drept sa spun, ma tulbur mai ales pentru sminteala pe care o pot provoca astfel de discutii in afara, si la tinerii care fac cunostinta cu ortodoxia.