Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.10.2012, 13:07:05
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Adam și Eva "posteau" în Rai. Geneză (1,29) explică clar ce "meniu" aveau Adam și Eva în Rai.
Da, am citit acolo, dar nu scrie ca posteau. Le daduse, dar pe pamant, nu in Rai, toate ierburile cu semintele lor si copaci. Asta spune.
De unde scoateti voi ca se postea in Rai?

Si am citit si articolul dat de Dragos. Acolo sunt date regulile generale pe care le stim toti. Detalii nu sunt. Nu scrie de miere. Dupa regula lor, inseamna totusi ca mierea nu este de post. Este de la un animal. Nu scrie nici ce fel de animale, vertebrate, sau fara sange sau mai stiu eu.

Definitia postului este insa scrisa acolo f.frumos.
Vechi 01.10.2012, 13:10:21
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Albina NU e animal.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 13:41:44
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Albina este animal, asa cum este si musca si furnica si lacusta. Nu sunt plante si nici minerale.
Insectele fac parte din regnul animal si nu din cel vegetal!!!
Vezi cartea de zoologie. Exista trei regnuri pe lumea asta: vegetal, animal si mineral.

In alta ordine de idei, exista un articol f.frumos "Postirea Sf. Vasile cel Mare" (Omilii despre Post).
Acolo explica mai multe, dar detaliile pe care le-am gasit aici pe forum nu stiu unde ar putea sa fie.
Acolo spune ca postire era si in a nu manca din pomul interzis. Acum am inteles ce vroia sa spuna Ovidiu cu postul din Rai. Dar asta nu se refera la postul alimentar.
Vechi 01.10.2012, 13:43:45
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ca de obicei cand sophia intreaba ceva, nu intreaba ca sa se lamureasca ci ca sa declare mai tarziu sus si tare ca nu exista o regula sau perspectiva clara in problema in cauza, dand ca exemplu in acest sens parerile si discutiile contradictorii a unor forumusti.

Poate mai bine incepeati prin a o intreba cate posturi serioase a tinut pana acum (cum ar fi cel al Pastelui) de a ajuns la astfel de detalii.
Mare adevăr!
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 14:37:04
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Acolo spune ca postire era si in a nu manca din pomul interzis. Acum am inteles ce vroia sa spuna Ovidiu cu postul din Rai. Dar asta nu se refera la postul alimentar.
Mă bucur că ai înțeles. Dar am spus-o eu ci Sf Ioan Gură de Aur. Eu doar am încercat să te fac să înțelegi. Este vorba și de post alimentar...dar nu mai insist.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 14:51:27
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Mare adevăr!
NU ESTE ADEVARAT! Si nu este vina mea ca se intampla asa pe forum! Unde sa intrebi in alta parte? Daca fiecare vine si scrie aici dupa mintea lui sminteste omul. Nici nu mai sti cum este bine.
Si de ce spui asa. Regula de baza exista, dar detalii...dupa mintea fiecaruia. Unul nu mananca miere, altul o mananca de post, altul nu mananca bomboane, altul mananca paine chiar daca o fi facuta in instalatie dupa cozonac si etc.
Ce tot vrei? Nu stau toti sa faca analize in laborator.
Intreb ca sa aflu cum este corect. In canoane nu scrie tot. Ca si la legi. sunt date legile, dar au si mod de intrebuintare, ca sa nu existe interpretari si tot exista...

De rautati e plina lumea, asa ca voi doi nici nu stiu de ce trebuie sa intrati pe un forum ortodox cand va purtati asa. Rusine!

@Ovidiu - mai putin de cel alimentar (la Adam si Eva si in general). Degeaba nu mancam daca facem sau nu facem altele necesare in credinta.

Last edited by sophia; 01.10.2012 at 14:58:58.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 14:55:45
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
De rautati e plina lumea, asa ca voi doi nici nu stiu de ce trebuie sa intrati pe un forum ortodox cand va purtati asa. Rusine!
Ușurel. Nu o singură dată ai întrebat ceva apoi în urma răspunsurilor primite ai zis ceva de genul "și ce? eu tot cum știu/vreau eu fac". Ma perche să-mi fie rușine?
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 15:04:51
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
@Ovidiu - mai putin de cel alimentar (la Adam si Eva si in general). Degeaba nu mancam daca facem sau nu facem altele necesare in credinta.
Sophia, uită-te cu atenție la titlul topicului inițiat de tine, eu am înțeles că vorbim de postul alimentar. La Adam și Eva a fost vorba de neascultare. După cum spuneam nu are sens să continuăm...cel mai bun sfat îl putem primi de la un dohovnic și prin cercertarea scrierilor Sfinților Părinți.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 15:14:43
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Degeaba nu mancam daca facem sau nu facem altele necesare in credinta.
Dacă pentru tine nu este atât de important aspectul legat de mâncare, nu înțeleg de ce le cauți cu lupa pe forum - aspecte foarte sensibile legate de post, mai bine discută cu un părinte înduhovnicit aceste nelămuriri. Nu ducem lipsă de ei: Slavă Domnului. Numai că trebuie să-i căutăm noi pe ei, nu ei pe noi.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 15:47:41
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
1. Nu-mi doresc exactitate pentru viata mea, pentru ca nu pot fi nici exacta si nici perfecta. Sunt doar un om si inca unul cu destule probleme si slabiciuni.

2. Am pus aceste intrebari si poate ca si altii ca mine le vor pune mereu, din generatie in generatie, pentru ca exista altii care sunt f. exacti si perfecti.
Si tocmai aceia te fac sa-ti pui intrebari, sa te simti prost si sa fii derutat in legatura cu credinta.
Am spus de fapt in postarea initiala a firului ce m-a facut sa pun aceste intrebari:
Pe un fir anterior, despre mancarea traditionala, cineva (nu spun nume), spunea cam taios ca acel cascaval de post contine totusi cazeina si deci nu este de post.
Pe urma pe alt fir, cu mai mult timp in urma, alte persoane spunea ca trebuie sa avem grija in ce fel de instalatii sunt facute produsele, ca daca sunt urme de lapte si oua si nu stiu mai ce, nu mai sunt de post.
Mai sus pe acest fir sunt tot felul de idei: ca mierea nu este de post si nici bomboanele si nici ciocolata amaruie si alte lucruri.
Sophia, de ce te tulburi tu pentru ce spune un forumist sau altul si te lasi judecata de ei?
Si daca te astepti sa existe consens in astfel de chestiuni, cred ca ai mult de asteptat.
Reguli exista, au fost scrise, ele trebuie sa ne slujeasca doar drept indicatie si ajutor. Altfel adaptam postul la viata noastra concreta, la putintele noastre si mai cerem ajutorul duhovnicului, care ne cunoaste si ne poate da sfaturi si in aceasta privinta.

Tu crezi ca asta o sa te intrebe Hristos la judecatza, daca ai mancat ciocolata amaruie sau cazeina in post? Si daca nu crezi, de ce te tulburi?

Eu, drept sa spun, ma tulbur mai ales pentru sminteala pe care o pot provoca astfel de discutii in afara, si la tinerii care fac cunostinta cu ortodoxia.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Produse de igiena Florin-Ionut Postul 104 24.05.2021 11:40:11
Omul-animal, e posibil,oare ???!!! guardian knight Generalitati 8 17.12.2011 20:53:22
produse bio Life-Care arifa Generalitati 5 31.08.2010 18:43:02
Omul cel mai feroce animal de pe Terra elenavioletacocos Generalitati 74 03.12.2009 15:16:48