Citat:
În prealabil postat de Aghioritul
Ce este "abstinenta"? Fie ca spui POST conjugal sau ABSTINENTA e tot una! Dar intrebarea este DE CE ACEASTA???
Evident cand spui post spui abstinenta, infranare de la ceva ce ITI PLACE! Si ce ii place omului cel mai mult? hrana gustoasa si satioasa de origine animala! Care si ingreuneaza trupul si il leneveste nu numai care trezeste simturile sexuale!
|
Asa este.
Infranarea, postul are ca scop educarea omului ca sa nu fie robit de nici o patima, placere senzoriala... ci toate placerile senzoriale, asociate cu activitatile trupesti firesti (mancare, bautura, activitate sexuala ca urmare a dragostei) sa fie bune, adica nerobitoare, neimpatimitoare.
Omul trebuie sa fie stapan peste aceste activitati firesti si nu placerile asociate cu aceste activitati firesti sa il robeasca pe om, sa il stapaneasca... sa il conduca acolo unde omul nu vrea: iadul patimilor, pacatelor, al robiei placerilor senzoriale (exista si iadul robiei placerilor sufletesti-duhovnicesti, precum mandria, trufia, slava desarta, dar nu discutam despre ele acum).
Citat:
Apoi relatia sexuala a sotilor se face tot prin placere!
|
Relatia sexuala a sotilor nu se face PRIN placere ci prin activitate fireasca sexuala care are asociata placerea (senzoriala, tandretea, orgasme etc).
Evident ca sotii vor sa isi impartaseasca iubirea lor: duhovniceasca, sufleteasca si trupeasca in scopul mantuirii, iar rodul iubirii lor trupesti (care are asociata placerea) sunt princii.
Citat:
In VT este considerat de Proorocul David ca "in pacate m-a nascut maica mea"! Cum in pacat? adica in placere! Nu e vorba de starea patologica a situatiei adica curvie sau adulter! Ci de placere! Pt ca relatia sexuala implica placere
|
Aceasta intepretare este eroanta, nu este in duhul filocalic.
"In pacate m-a nascut maica mea" inseamna intr-o lume robita de moarte si de pacate m-a nascut maica mea.
Nicidecum placerea asociata cu activitatea sexuala fireasca nu este pacat, caci atunci frigizii si frigidele "sunt fara de pacat"! Doamne fereste o asemnea cugetare!
Referinta:
"Semnificația doctrinei păcatului strămoșesc e greșit interpretată drept o dovadă a faptului că toți copiii ”sunt răi din naștere”. Să ne gândim, spre pildă, la felul în care interpretăm de cele mai multe ori din necunoscutul verset 6 din Psalmul 50: ”Iată, întru fără de legi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea ”. în loc să se explice sensul corect al acestui verset, și anume, că ne naștem într-o lume în care predomină păcatele și abuzurile de tot felul, se susține că este vorba despre mărturia certă și incontestabilă a faptului că ne-am născut ”răi și păcătoși”."
http://www.sfintiiarhangheli.ro/node/1159
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.