Citat:
În prealabil postat de stefan florin
unde spune Hristos sa tinem ca zi de odihna ziua sambetei?
|
Acolo unde spune să nu ne facem "
chip cioplit", adică peste tot unde confirmă valabilitatea Decalogului.
Citat:
unde spune Hristos ca nu a venit sa strice decalogul ci sa-l implinesca? In Matei cap 5 scrie parca de...LEGE... si NU de decalog. Poate nu stii dar decalogul facea parte tot din Lege. Asa ca...
|
Decalogul nu cuprindea nimic în afară de cele 10 porunci, acolo nu găsești nimic despre alte legi (ceremoniale, civile, sanitare, etc.). Iar Hristos când zice că n-a venit să strice
Legea ci s-o împlinească a și dat 3 exemple de porunci ale Decalogului:
- Porunca a VI-a (Mat.5,21)
- Porunca a VII-a (Mat.5,27)
- Porunca a IX-a (Mat.5,33)
Ce zici de asta?
Citat:
aici n-am inteles nimic la ce ai vrut sa te referi
|
Chiar nimic, nimic? Eu ce pot să-ți fac? Nu știu care parte să ți-o explic...
Citat:
"ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" a fost data TOT de Dumnezeu poporului evreu sau negi lucrul acesta?
|
Legile acestea civile existau deja pe vremea aceea și nu erau proprii doar poporului evreu, ele reflectau datinile și hotărârile diferitelor coduri (exemplu Codul lui Hamurabbi), e adevărat că Dumnezeu le-a acceptat pentru o vreme în poporul Israel, dar Hristos S-a exprimat hotărât în sensul abrogării lor. Nu și a celor 10 porunci (Decalogul), acestea le-a întărit și le-a respectat în viața Sa pământească. Sau...
negi lucrul acesta?
Citat:
Chiar daca Avraam a pazit anumite porunci, Biblia nu ne spune care erau acele porunci
|
Tocmai de aceea, cum poți susține că
nu a respectat porunca sabatului? Totuși ai evitat întrebarea mea punctuală, ce nu se referea doar la "
anumite porunci", ci la:
poruncile,
povețele,
îndreptările și
legile lui Dumnezeu?(Facerea 26,5)
Dacă ești sigur că acestea nu conțin și porunca sabatului, ar trebui să poți explica ce conțin, având în vedere formularea aceasta foarte specifică citată de scriitorul Genezei.
Citat:
din nou NU ai explicat ce insemna ca Dumnezeu s-a odihnit
|
Am explicat deja de nenumărate ori pe acest forum. Dumnezeu Și-a încetat activitatea, a "sabatizat", adică "
S-a odihnit"- aceasta neînsemnând neapărat o odihnă fizică, căci Dumnezeu nu obosește niciodată.
Citat:
PS: unde scrie ca Dumnezeu a sfintit ziua SAMBETEI? Asa scrie in Geneza?
|
Nu. Scrie "
ziua a șaptea". Denumirea de "
sâmbătă" există doar în limba română, în limba ebraică (în cre a fost scrisă Geneza) ziua a șaptea a săptămânii nu era alta decât sâmbăta noastră a românilor. În niciun caz duminica!