View Single Post
Vechi 02.10.2012, 19:08:08
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Daca tot mi s-a pus in carca ca as fi influentata de protestanti probabil pentru ca stau in occident, hai sa zic si eu ceva: voi din Romania sunteti influentati pana in gat de juridismul catolic. La fiecare pas spuneti 'este permis', 'reguli', 'este interzis', 'canoane', samd. Nu toti, dar multi asa vorbesc.

In Biserica nu ar trebui sa fie reguli in sens juridic. Sunt poruncile, care toate vin din porunca dragostei (vezi raspunsul lui Hristos despre ce este cel mai important din Lege), si regulile care s-au scris de-a lungul timpului ar trebui intelese ca niste indicatoare, ca un ajutor eventual. Si care treuie recitite altfel in fiecare epoca.
Sau, asa cum spunea un profesor de teologie, legea si regula incepe acolo unde se termina dragostea. Doi soti au nevoie de avocat si de judecator cand divorteaza...

Eu am invatat inca mult inainte sa ma casatoresc ca in Biserica Ortodoxa, duhovnicum nu intra in dormitor. Vrei sa ii ceri sfatul? Bine. Nu gasesti de cuvinta? Nu te intreaba el despre abstinanta de post, contraceptie, pozitii si altele. Eu mai stiu si ca un duhovnic da sfaturi personalizate, nu tine lista de canoane in buzunar. Asta este, mui se spunea, specificul ortodoxiei.
Dar pare-se ca in Romania nu s-a auzit de asta. Sau pe forum, in orice caz, multi parca nu au auzit.

Da, sunt furioasa. De ce oi fi intrand iar pe forum si in aceste discutiie nefertile?
(Nu o luati personal va rog)