![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Consider ca ati adoptat o atitudine pertinenta in cazul situatiei mentionate in privinta "relatiilor amoroase inainte de casatorie" si in privita "utilizarii contraceptivelor, contragestivelor, sterilete... avorturi". Va rog ca pe viitor sa aveti aceeasi atitudine ferma, insa cu discernamant duhovnicesc, avand in vedere ca "excomunicarea" din Biserica se face numai si numai in cazul celor ce nu doresc sa traiasca dupa voaia lui Hristos Iisus nu si in cazul celor bolnavi (trupeste, sufleteste, duhovniceste) care doresc tamaduirea... chiar daca cad... atat timp cat doresc sa se ridice si doresc mantuirea si dragostea lui Hristos, dupa voia lui Hristos trebuie primiti cu dragoste intru Hristos Iisus. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]()
imi place cum scrieti, domnule Eugen7, v-am citit toate posturile, integral.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cu aceasta ocazie va rog sa va amintiti si de mine in rugaciunile dvs. Slava Domnlui si Sfintilor Sai! Harul Domnului nostru Iisus Hristos, pacea si dragostea Sa sa fie cu noi cu toti.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
|||
|
|||
![]()
Ți-am explicat cum stă cu răul mic...dar se pare că nu vrei să bagi la cap.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raspunsul meu la intrebarea initiatorului firului (prin ce metode cred eu ca ar fi acceptabil dpdv ortodox sa te feresti de a mai avea copii) este scurt: orice este neabortiv (ce nu distruge un embrion gata conceput). Depinde de fiecare, de viata lui, de intelegerea dintre soti, de motive de multe si multe lucruri pe care le poate sti eventual parintele duhovnic si da sfat. Personal, cred ca abstinenta periodica (masurarea temperaturi etc) este soliutia ideala. Argumentele sunt cuprinse in viziunea asupra sexualitatii pe care am descris-o mai sus. Si NU este adevarat ce se tot scrie pe aici, ca sata e metoda catolicilor. Pana sa nu intru pe acest forum nici nu auzisem ca ar fi ortodocsi care sa fie impotriva acestei metode (si sunt ortodoxa practicanta de mai mult de 20 de ani). Ma insel eu, sau am citit undeva pe firul asta sau pe altul ca si tu practici o metoda contraceptiva oarecare la sfatul duhovnicului, deoarece sotia ar fi in pericol de moarte daca ar mai avea copii? Sa fie vreo influenta catolica la mijloc? ;-) Si nu cred ca poti spune ca sunt influentata de protestanti asa tam nisam. Numai pentru ca nu am vrut atunci pe alt fir sa fiu de acord cu tine in toate. Nu? In Biserica nu exista gandire unica in problemele morale si de atitudine fata de o persoana si comportamentul ei (ca de asta era vorba acolo). Exista pareri diferite si intre marii parinti in astfel de chestiuni, iar aplicarea se face la viata fiacaruia, criteriul fiind pastoral (grija pentru mantuirea persoanei). Nu cred ca Biserica este ca politia, sa dea reguli si regulamente pentru tot ce tine de viata fiacaruia, mai ales intr-un domeniu atat de intim ca sexualitatea.
|
|||
|
|||
![]()
Cand vine vorba de viata de familie(sot-sotie) Biserica are reguli foarte clare (nu stricte, ci clare), care din pacate sunt de multe ori rastalmacite. Nu trebuie sa ne lasam inselati de cuvinte, asa cum nu trebuie sa ne lasam purtati de val. Relatia sot-sotie trebuie privita prin prisma comuniunii si deci a iubirii. Suntem tentati sa ne autoflgelamfara din prea mare ravna, fara sa ne dam seama ca facem acelasi lucru si celui de langa noi. Biserica NU impune absitinemta ci doar o recomanda (si asta e cu totul alta mancare), acolo unde exista intelegere reciproca.
|
|
|||
|
|||
![]()
As vrea sa imi cer scuze fata de andreicosminovici ca m-am bagat asa in discutie, cand el de fapt pusese alta intrebare (am citit-o abia mai tarziu) la inceputul firului, si vroia raspunsuri numai de la persoane care practica abstinenta totala si vroia marturii, nu teorie.
Dar cam asa se intampla aici.. pe firele despre contraceptie scriu burlacii, pe firele despre abstinenta cei casatoriti.. ;-)
|
|||
|
|||
![]()
Daca tot mi s-a pus in carca ca as fi influentata de protestanti probabil pentru ca stau in occident, hai sa zic si eu ceva: voi din Romania sunteti influentati pana in gat de juridismul catolic. La fiecare pas spuneti 'este permis', 'reguli', 'este interzis', 'canoane', samd. Nu toti, dar multi asa vorbesc.
In Biserica nu ar trebui sa fie reguli in sens juridic. Sunt poruncile, care toate vin din porunca dragostei (vezi raspunsul lui Hristos despre ce este cel mai important din Lege), si regulile care s-au scris de-a lungul timpului ar trebui intelese ca niste indicatoare, ca un ajutor eventual. Si care treuie recitite altfel in fiecare epoca. Sau, asa cum spunea un profesor de teologie, legea si regula incepe acolo unde se termina dragostea. Doi soti au nevoie de avocat si de judecator cand divorteaza... Eu am invatat inca mult inainte sa ma casatoresc ca in Biserica Ortodoxa, duhovnicum nu intra in dormitor. Vrei sa ii ceri sfatul? Bine. Nu gasesti de cuvinta? Nu te intreaba el despre abstinanta de post, contraceptie, pozitii si altele. Eu mai stiu si ca un duhovnic da sfaturi personalizate, nu tine lista de canoane in buzunar. Asta este, mui se spunea, specificul ortodoxiei. Dar pare-se ca in Romania nu s-a auzit de asta. Sau pe forum, in orice caz, multi parca nu au auzit. Da, sunt furioasa. ![]() ![]() (Nu o luati personal va rog)
|
||||
|
||||
![]()
Dacă ar fi așa, ar fi rău. Este ca și când cineva ar spune "Dumnezeu este omniprezent, El pe toate le vede. Dar când se uită în dormitor, își pune ochelarii negri". Adevărul este că de felul în care celibul își trăiește celibatul, de felul în care căsătoritul își trăiește căsătoria, poate depinde mântuirea lor.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Acum revin Dumnezeu NU "harazeste" un nr de copii (am scris si in postarea de pe pagina 36 sau 35 de la acest subiect) pe ca se anuleaza "libertatea" omului! Omul are RATIUNE sa o foloseasca si sa isi gandeasca viata IN RAPORT cu Dumnezeu, CONLUCRAND cu El! Retine: DUMNEZEU NU PLANIFICA, ci aceasta idee este pur NEORTODOXA in ortodoxie!
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Poate deveni abstinenta o problema? | teodoraianys | Generalitati | 110 | 21.09.2013 20:09:21 |
Cine da lui isi da, cine face lui isi face | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 11.10.2011 13:18:21 |
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? | Mihai36 | Generalitati | 14 | 28.07.2011 19:42:24 |
Educație sexuală în școli iar | Iustin32 | Generalitati | 21 | 28.09.2009 21:30:02 |
|