Citat:
În prealabil postat de stefan florin
deci si placerea ne este ingaduita tot de Dumnezeu...numai ca nu trebuie sa ne facem din placere un scop in viata. Atunci cum ramane cu afirmatia lui Antonie cel Mare care spune ca placerea este o tumora, mai ales ca TOT ce a creeat Dumnezeu a fost FOARTE BUN?
|
Fragmentul din Antonie cel Mare se referă la două stări extreme, la fel de acaparante pentru om, tristețea și plăcerea, ambele fiind calificate ca tumori, nu doar plăcerea. Fiindcă Sfântul Antonie cel Mare a fost un sfânt genial, a folosit cu mare atenție cuvintele și, chiar dacă cuvântul tradus în românește este un echivalent aproximativ, cuvântul "tumoare" fiind un neologism plantat în limba română de pe filieră latino-franceză, alegerea traducătorului este extrem de potrivită, întrucât iată ce spune definiția termenului:
Țesut nou format care se dezvoltă prin dezvoltarea anormală și patologică a unor celule și care tinde spre autonomie biologică.
Extrapolată la Trupul Bisericii în duhul aceleiași analogii, tumoarea înseamnă nimic altceva decât erezia producătoare a cancerului sectar. Iar această maladie extrem de gravă se tratează finalmente prin mijloace chirurgicale prin care se urmărește îndepărtatrea țesutului dezvoltat anormal, implicit a influenței lui letale asupra funcționării organismului eclezial.
La la nivelul persoanelor, tumoarea înseamnă patimă ce se poate agrava într-o formă malignă, aducătoare de haos și moarte duhovnicească. Medicația în această situație, este similară celei care combate erezia și metastaza ei, adică secta, la scară eclezială: extirparea.
Însă, față de observațiile Sfântului Antonie cel Mare, putem avea și noi două tipuri de atitudini extreme, asupra cărora planează în permanență suspiciunea de hermeneutică (interpretarea) tumorală:
1. Că sfântul Antonie cel Mare a fost un eremit, iar experiența lui duhovnicească, ajunsă până la noi prin Tradiția Bisericii, nu are relevanță decât pentru ucenicii lui din Sketis sau, cel mult, pentru cinul monahal, prin urmare pe noi nu ne prea interesează ce spune dânsul.
2. Că vorbele sfântului Antonie cel Mare au caracter de normă infailibilă cu aplicație generală, indiferent de situația și împrejurările "receptorului".
Dacă izbutești să te imunizezi metanoetic la aceste două atitudini extreme față de Tradiție, analoage tristeții și plăcerii ca tumori cu potențial malign, ai șanse foarte mari să viețuiești întru perspectiva învierii celei bune!