View Single Post
Vechi 10.10.2012, 23:49:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
"Sa nu destainui gandurile oricui ti-ar iesi in cale, ci sa le vestesti batranilor duhovnicesti care au darul deosebirii, si nu celor ce nu-s decat albiti de vreme. Caci multi, uitandu-se la varsta, si-au marturisit gandurile lor, dar, in loc sa primeasca tamaduire, au cazut in deznadejde pentru neiscusinta batranilor".
Sacramentele au consecințe:
-asupra Grației Sfințitoare
-asupra grațiilor actuale (=harurilor lucrătoare, în terminologie răsăriteană).

Efectele asupra Grației Sfințitoare sunt independente de vrednicia ministrului, după cum a clarificat Biserica cu ocazia controversei donatiste.
Pe de altă parte, efectele asupra grațiilor actuale depind de ministrul care săvârșește Taina sau Ierurgia respectivă. De credincioșia lui. De vrednicia lui.

Efectul asupra Grației Sfințitoare a spovezii (ca și a botezului) este de restabilire a Grației Sfințitoare. Deci, orice spovadă bună (=care întrunește atât condițiile de validitate a actului, cât și condițiile de pregătire din partea penitentului) duce la restabilirea Grației Sfințitoare indiferent cât de nepriceput, nevrednic ori chiar cu sufletul căzut este preotul. Dubiul nejustificat în această privință este păcat grav.

Dar Sacramentele mai sunt, cum am arătat deja, purtătoare de alt fel de grații: sunt grațiile sacramentale. Spre exemplu, spovedindu-mă după fiecare păcat așa cum se cuvine, nu numai că sunt iertat "și de șaptezeci de ori câte șapte", adică sunt din nou în stare de Grație Sfințitoare de fiecare dată, dar și mai "armat", mai puțin predispus spre păcat (dacă nu spre păcat în general, cel puțin spre păcatele din specia spovedită). Această proprietate a Sacramentului Penitențial de a lucra pentru viitor, făcându-mă mai puțin predispus spre păcat o numim grația sacramentală a spovezii.

Ei bine, altitudinea spirituală a preotului influențează această grație sacramentală. Dumnezeu mă iartă chiar dacă mă spovedesc la rușinea Corpului Sacerdotal. Dar întărirea capacității de luptă a sufletului meu nu va fi egală în aceast caz cu situația în care m-aș spovedi la un sfânt în viață.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote