Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Cătălin, ai răspuns total pe lângă subiectul deschis de mine. Te rog fă un mic efort și concetrează-te pe acest mic fragment: "Referitor la sfinții catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparație între Sfântul Serafim de Sarov și Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinți prin rugăciune, prin lipsuri extra-ordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare". - Pr Arsenie Papcioc.
Despre părintele Arsenie Boca ai afirmat că preferi să rămâi rezervat, dar că Părintele Arsenie Papacioc a fost un apărător al dreptei credințe. Eu sunt de ascord cu tine și îți respect poziția. Dar te întreb totuși cum comentezi afirmația părintelui de mai sus? Este ea diferită de cea a Părintelui Arsenie Boca? Dacă da, care este această diferență?
|
Eu am vrut sa completez, dar am vazut ca nu ai mai raspuns. De aceea am scris ce spunea parintele Arsenie despre sfantul Iustin si ca e de acord cu el, pentru ca acesta are o pozitie foarte transanta in privinta ecumenismului si catolicismului.
In citatul dat de tine observi ca parintele nu stie sigur daca tainele catolicilor mai sunt Taine. Pentru ca daca nu sunt Taine nu ar fi nici Botez sau Impartasanie. De aceea si spune parintele ca sunt erori dogmatice, dar reiese ca se gandeste ca poate are Sfintele Taine Francisc de Assisi.
Din cauza ca nu se rebotezau catolicii se credea ca poate au Sfinte Taine, doar cei care studiau mai in amanunt invatatura citeau ca e vorba de iconomie, nu de validitatea Botezului la eterodocsi. Odata cu aparitia interneului accesul la invatatura ortodoxa a devenit de mii de ori mai facil, poti afla in cateva minute ce puteai afla doar daca citeai cateva carti inainte. Nici asa nu era sigur ca aflai exact ce te interesa. Si un Sinod recent a reafirmat ca nu exista Taine in afara ortodoxiei, nu aveam cum sa aflam asta daca nu era internetul.
E o diferenta daca un sfant nu cunostea un lucru si cineva caruia i s-a spus dar s-a opus. De exemplu sf. Grigorie de Nyssa a afirmat apocatastaza lui Origen, dar nu a stiut ca greseste si nu i-a atras cineva atentia. Am citit de curand ca un sfant sau parinte l-a intrebat pe sf. Grigorie cum de a spus aceasta (a avut sfantul o aparitie, nu cand traia), iar acesta a spus ca nu s-a rugat inainte.
In cazul parintelui Arsenie nu stiu de cand e acel pasaj si daca aceasta parere o avea inainte si apoi a inteles mai clar. Pasajele date de mine sunt din ultimii ani, parca in 2004 era cartea.