Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
.....Iata primele constatari:
- desi elevii studiaza religia la scoala de 10 ani, doar o mica parte (3-4 intr-o clasa cu 30 de elevi) merg la Biserica;
- unii au icoana Mantuitorului in clasa, iar majoritatea au icoana cu Preasfanta Nascatoare si Pruncul, insa le ignora sau vorbesc in raspar despre sfintele icoane;
- am pus intrebarea (in urma unei discutii pe care un elev a dus-o pana aici) de ce numim Crucea cu termenul de Sfanta. Credeam ca e o intrebare preas impla si m-am cam rusinat cand am intrebat, mai ales ca m-am temut sa nu para o intrebare tendentioasa, mai degraba... Am aflat insa, cu uimire, ca elevii din clasa a X-a nu pot raspunde la aceasta intrebare (dupa 10 ani de studiu al religiei!), in schimb am aflat ca dau raspunsuri cu totul nepotrivite, pe care aleg sa nu le reproduc...;
- profesorii de religie nu sunt iubiti, pe motivul ca sunt reci si punitivi;
- cand s-a intamplat sa fac vreo minima referire la Scriptura, majoritatea s-au mirat ca fac aceasta iar unii au zambit neincrezator, ca sa nu spun mai mult...
- exclus ca ei sa faca vreo conexiune intre psihologie si teologie; nici macar una negativa ori nepotrivita; pur si simplu copiii nu pot sa sesizeze natura comuna a obiectului celor doua discipline (persoana, duhul, sufletul); cugetarea lor este STRICT OBIECTUALA, MATERIALISTA.
In concluzie, sa imi ierti pesimismul, dar asa cum vad ca stau lucrurile dupa 10 ani de predare a religiei in scoli, chiar daca asociatia aceea rauvoitoare isi atinge scopul (sa nu fie!), cred ca pur si simplu nu pierde nimeni nimic. Intrucat nu s-a castigat mai nimic, se pare...
De ce oare? Nu stiu. Eu doar am constatat, cu amaraciune, ca asa stau lucrurile.
Iarta-ma pentru vestea proasta, te rog!
|
Nu cred ca trebuie sa fiti atat de pesimisit. Niciodata nu au fost multi oameni atrasi de Dumnezeu si dogmatica. Este bine ca si acei 3-4 elevi se duc la Biserica. Daca ar fi sa luam 30 de adulti , nu cred ca mai multi de 5 merg la biserica (si aici nu ma refer la odata in an) - deci in educatia religioasa cea mai mare influenta o au parintii si nu profesorii : daca mama/tata nu merge la biserica , eu de ce sa ma duc ?
Pe de alta parte , multi elevi ,in special cei din clasele 9-12, considera scoala ca fiind o pierdere de timp - iar pentru ei religie=geografie=matematica= fizica = romana = plictiseala. Iar singurele materii importante sunt cele in care se afla in prag de corigenta si cele din care se da bac-ul (si asta doar in clasa XII).
In plus ,consider ca este imposibil ca intr-o clasa de 30 sa nu existe macar jumatate de clasa inclinati spre religie... insa lucrul care face sa diminueze acest numar este rusinea si batjocura celorlalti. Varsta adolescentei este o varsta cand hormonii tropaie in corp si apar deviatii in comportament. In special baietii simt nevoia de a fii cool si superiori peste ceilalti - iar ca sa fie superiori ei incep sa ia in ras pe oricine care este o "tinta usoara". Si in felul acesta , multi prefera sa nu isi arate adevarata față doar pentru simplul fapt de a nu fi ironizati. Grav este ca o parte din "cei slabi" leapada pentru totdeauna latura lor spirituala.
Presupun ca dvs. in calitate de profesor de liceu ati observat ca daca un elev spune ca merge la biserica - toti ceilalti colegi vor arunca o ploaie de ironii asupra lui.
Asadar (d.p.v. al meu) nu este anormal numarul mic de elevi interesati de Dumnezeu.