Citat:
În prealabil postat de musteriul
Sfantul Apostol Pavel a apreciat "propovaduirea crucii"(1 Corinteni 1:18) ceea ce insemna ca "noi propovăduim pe Hristos cel răstignit"( 1 Corinteni 1:23). Nu era vorba de o apreciere a unui obiect de tortura ci de aprecierea Jertfei. Cititi 1 Corinteni cap 1.17-31.
|
Vedeti, problema atinge unele aspecte ce tin de Dumnezeirea mantuitorului Hristos, aspecte subtile pe care ar trebui sa le intelegem destul de bine.
Mantuitorul Hristos stia de ce moarte cumplita avea sa sufere si, mai mult, asa cum este reprezentat foarte frumos in icoanele ortodoxe care infatiseaza Rastignirea Sa, a acceptat o astfel de moarte.
Daca noi Il consideram Jertfa pentru pacatele noastre, iata ca Sf.Cruce devine Altarul de Jertfa, cel care in randuielile Vechiului Testament era situat in curtea templului.
Asumandu-si
de buna voie Moartea pe Cruce, Mantuitorul a asumat, a acceptat, a
IUBIT Sf.Cruce pentru ca prin Cruce a adus bucurie lumii si viata oamenilor Sai.
Considerand Crucea ca simplu obiect de tortura dvoastra.afirmati ca Mantuitorul
a fost fortat sa Se urce pe Cruce, ca si cand El nu ar fi dorit din tot Sufletul Sau sa Se sacrifice pentru pacatele dvoastra.
"2.Că n'am socotit ca'ntre voi să știu altceva decât pe Iisus Hristos; și pe Acesta, răstignit..."
"14.Dar mie să nu-mi fie a mă lăuda decât
numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine și eu pentru lume." Galateni 6.
Auziti ce spune Sf.Ap.Pavel? Se lauda
in Crucea Domnului Iisus Hristos.
Iar urmarea acestei laude este reprezentarea iconografica a Sf.Cruci.
Noi laudam si ne inchinam Sf.Cruci
DIN IUBIRE, DIN DRAGOSTE PENTRU HRISTOS.
Citat:
În prealabil postat de musteriul
Nici preotii sau marele preot nu se inchinau la acele obiecte de cult sau in fata lor.
|
Domnule, spune-mi care este diferenta intre a nu te inchina in fata acelor obiecte de cult, dar, totusi, se foloseau in cult, si mai mult, fara acele obiecte de cult nu se puteau indeplini ritualurile. Ba si mai mult decat atat, stiti ce au patit acei preoti in VT cand au adus "foc strain" la slujba? Focul i-a inghitit de vii!
Citat:
În prealabil postat de musteriul
Avem cartea Faptele Apostolilor si 21 de epistole ale Sfintilor Apostoli. Nu gasim nici o referire la inchinarea in fata icoanelor. Niciuna. Dimpotriva, daca cititi Romani 1:23 (unde se foloseste termenul "eicon"- in originalul grecesc), veti vedea ca inchinarea in fata chipurilor este condamnata.
|
Da, este vorba de inchinarea la reprezentari care sunt considerate
in sine Dumnezeu.
Problema ridicata de dvoastra.atinge insasi fiinta artei. Daca ar fi sa ne ghidam dupa conceptiile dvoastre.extrabiblice, atunci nu ar mai trebui sa mai existe nicio scoala de arte plastice.
Nu avem referire la inchinarea in fata icoanelor pentru ca oamenii din vremea aceea erau mai spirituali decat noi si nu au ajuns sa-si puna intrebari atat de banale deoarece raspunsul la ele era foarte clar.
Aceeasi logica se aplica si pentru existenta sufletului dupa moarte - desi in aceasta chestiune sunt versete scripturistice foarte clare.
Sa cautam oare in Biblie daca avem voie sau nu sa ne uitam la televizor?
Biblia chiar are raspunsurile la toate intrebarile cotidiene?
Spunea odata un filosof ca cel mai mult se teme de ce oamenii care au citit in viata lor doar o singura carte.
Biblia ne poate fi indrumator spre ceva mai inalt, si anume spre Hristos din relatia cu Care noi oamenii ajungem sa
traim Adevarul.
Daca in viata dvoastra.de credinta nu ati ajuns sau nu veti ajunge vreodata sa relationati cu Hristos Domnul, inseamna ca studiul sec al Bibliei va este piedica si nu cale spre Hristos.
Citat:
În prealabil postat de musteriul
Vreti sa spuneti ca Sfintii Apostoli s-au inchinat la icoane dar au uitat sa pomeneasca ceva despre ele? Ba, mai mult, intr-un moment de ratacire, au scris si ceva impotriva inchinarii la chipuri ("eicon")?
|
Eu cred ca Sf.Apostoli s-au ajutat de icoane in viata de credinta.
Ganditi-va, daca o pictura va induce o anumita stare de spirit cu atat mai mult o icoana va poate repune pe picioare, efectiv.
O icoana e plina de istorie, reprezinta ceva anume si poate sa va schimbe modul dvoastra.de
a fi. Prezenta in cat mai multe aspecte ale vietii cotidiene induce o stare de smerenie foarte ajutatoare in viata de "credinta".
Ce sa mai vorbesc de cruciulita purtata la gat!